Molen De Helper, Haren-Hoornsedijk

Haren-Hoornsedijk, Groningen

Molen 10286 De Helper (Haren-Hoornsedijk)

Haren-Hoornsedijk
Groningen, Groningen
Gemeente Haren, sectie I, nr. 197
landschappelijke waarde
Vanuit het Paterswoldse Meer van Zuid (over West) tot Noord geheel vrij en grotendeels over water, maar de oostkant is door veel bomen, op korte afstand, vrijwel gesloten.

Hoornsedijk 9A
9752 XJ Haren
Rolf Glazenburg
050-525 5381
Regelmatig op zondagmiddag
€ 0
Geen
Geen
De molen staat aan het Paterswoldsemeer

Grenen achtkant, gedekt met verticale houten delen
Gedekt met houten planken

Houten (bilinga) vijzel.

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften '1863', '1971' en 'De Helper'.

Voeghoutenkruiwerk; kruirad
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok

Onderbonkelaar 39 kammen
Vijzelwiel 30 kammen

Systeem Fauël met handbediende remkleppen op beide roeden
Bremer ✉︎ 191 binnen 1971 1971 binnen 2001 19,48
Bremer ✉︎ 194 buiten 1971 1971 buiten 2001 19,48

Op de oude locatie was de molen lange tijd uitgerust met zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen.
Bij de herbouw aan het Paterwoldemeer is de molen voorzien van het systeem Fauël (fokwieken) op beide roeden. Later zijn daar de grote handbediende remkleppen bijgekomen.

De Prins van Oranje ✉︎ 1423 1894 aanw.

P. Medendorp, Zuidlaren (1863) Fa.'s Bremer, Medendorp, Roemeling & Molema (1971)
geschiedenis

In 1863 is deze molen aan de oostzijde van het Noord-Willemskanaal gebouwd onder Helpman, gemeente Haren. Dit ter bemaling van het in 1862 opgerichte waterschap Helpman. Bouwer was P. Medendorp te Zuidlaren.
Al in 1916 kreeg de molen in een naastgelegen gebouwtje een 16 PK Brons ruwoliemotor als hulpkracht. Dat betekende voor de molen niet het einde, want in datzelfde jaar werd ook een nieuwe roede besteld.

In 1955 was de toestand slecht: de molen werd toen al een tijd niet meer onderhouden. Dat jaar werden beide roeden gestreken en stond de molen verder als onttakelde romp met kap.

Vanwege de uitbreidingsplannen van de gemeente Groningen (sinds 1916 viel Helpman onder de stad) kon de molen op die plaats niet gehandhaafd blijven.
In 1969 is de molen afgebroken en aan het Hoornsediep tijdelijk opgeslagen.

Het Meerschap Paterswolde, inmiddels eigenaar, heeft in 1970-1971 aan de oostoever van het Paterswoldsemeer de molen laten herbouwen door molenmaker J.D. Medendorp, kleinzoon van de oorspronkelijke bouwer P. Medendorp. Fundering en waterlopen zijn onder toezicht van Rijkswaterstaat uitgevoerd door de firma Dunning te Paterswolde. Het gaandewerk (bovenwiel, bonkelaars, vijzelwiel én vijzel) is gemaakt door molenmakers Roemeling en Molema te Scheemda, de firma Bremer te Adorp  leverde de roeden. Al met al een opmerkelijke samenwerking van diverse Groninger molenbedrijven.
Op 9 september 1971 had de feestelijke opening plaats. Overigens kon de molen toen nog geen water op de boezem uitslaan: er werd in circuit gemalen.

In 1996-1997 werd de molen gerestaureerd door zijn molenaar, Leen Duijm. Windpeluw en korte spruit met schoren werden als eerste vernieuwd. Op Nationale Molendag 1997 kon een nieuwe vijzel zijn eerste water wegmalen; diezelfde zomer zijn kap en de molenromp opnieuw bekleed. Kruirad en -palen zijn voorjaar 1998, nadat de bestrating rond de molen aangelegd was, vervangen. Hiermee was de restauratie voltooid.
De burgemeester van Haren tevens voorzitter van het Meerschap Paterswolde, mw. N.E. Gerritsma, heeft op 24 juni 1998 de vang gelicht en hiermee de molen heropend.

In de zomer van 2001 tekende Leen Duijm opnieuw voor ingrijpend werk: nieuwe roeden plus hekwerk en fokken. De grote remkleppen in het fokwieksysteem zijn per end handmatig in te stellen door middel van een ijzeren strip met een rij gaatjes, scharnierend verbonden aan de klep. De molenaar kiest, al naar gelang de windsterkte, één van de gaatjes die hij met een bout en moer op een vast punt met gat bij de roede kan vastzetten.
Leen Duijm, hier vele jaren molenaar, overleed op 30 december 2010. Later heeft men  een nieuwe molenaar benoemd.

De molen is geregeld op zaterdagen in bedrijf.

toelichting naam

Deze molen is vernoemd naar het waterschap op zijn oude locatie. Feitelijk is deze aanduiding dus niet meer juist. Wel is, min of meer toevallig, met de naam 'De Helper' de dienende rol van een poldermolen aangegeven.

wetenswaardigheden

De molen wordt vaak onder 'Paterswolde' ingedeeld, maar dat ligt in Drenthe, niet in de provincie Groningen; vandaar dat de plaatsnaam 'Haren' beter is.