Molen De Zilvermeeuw, Onderdendam

Onderdendam, Groningen

Ronald Bakker (9-6-2019)

Onderdendam
Het Hogeland, Groningen
Gemeente Bedum, sectie A, nr. 598
landschappelijke waarde
Zeer groot maar wordt op O flink belemmerd door een flinke bomenrij en een grote boerderij. Van ZO naar NW (over W) ligt het landschap echter volkomen open.

Winsumerweg 5
9959 TD Onderdendam
Catrienus Rouwé
06-29133384

Zondag 13.00 - 17.00 uur, eens per 2 weken

Houten achtkant, gedekt met riet, met stenen veldmuren

Stalen vijzel (Ø 1,40 m.) in betonnen vijzelbak

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd met het opschrift "Zilvermeeuw'.

Voeghoutenkruiwerk, kruilier met rondgaande ketting
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Onderbonkelaar 46 kammen
Vijzelwiel 41 kammen

Systeem van Bussel met zelfzwichting en neusremkleppen op beide roeden
Bremer ✉︎ 222 binnen 1982 1982 binnen aanw. 20,50
Bremer ✉︎ 201 buiten 1973 1973 buiten aanw. 20,50

Al zeer lang heeft deze molen op beide roeden zelfzwichting.
In 1951 werden op alle enden het systeem Van Bussel aangebracht; later kreeg de buitenroede neusremkleppen; in 1974 ook de binnenroede.

Muinck Keizer, J.M. de ✉︎ 73 1897 1897? aanw.

R. Hunse, Assen (1870)
eigendomshistorie

De Stichting Groninger Poldermolens is eigenaar sinds 1-01-2016, daarvoor was dit de Molenstichting Hunsingo e.o.

geschiedenis

De molen werd in 1870 gebouwd door molenmaker Roelof Hunse uit Assen voor de bemaling van de polder De Vereniging (613 ha). Voor deze verenigde polder bouwde men niet ver van Baflo nog een molen, De Ruimte genaamd. Deze brandde op 28 februari 1967 af, kort na een uitgevoerde herstelbeurt.

Door werkzaamheden in het kader van de ruilverkaveling Delt-Oudeweer werd De Zilvermeeuw in 1965 reservegemaal en is ook als zodanig in 1973-1974 door de fa. Bremer gerestaureerd.

Vanaf ca. 2000 verkeerde de molen echter in minder goede staat en was toen ook niet langer maalvaardig. In 2005 werd de molen voorlopig stilgezet en de kleppen van de zelfzwichting verwijderd.

In 2007 begon de fa. Doornbosch met een grote herstelbeurt aan wiekenkruis en staart. Eén en ander vorderde langzaam; pas in 2009 was weer sprake van een draaivaardige molen. Het gaandewerk moest nog verder worden hersteld, zo dienden vrijwel alle in de vier wielen aanwezige kammen te worden vernieuwd.
In 2014 heeft men de molen rechtgezet, de kap van nieuw riet voorzien, de vijzel hersteld en de veldmuren opnieuw gevoegd. Kort daarna volgde het gaandewerk. Dit werk is eveneens uitgevoerd door de fa. Doornbosch.

Op 10 oktober 2015 werd de molen feestelijk in gebruik genomen. Diezelfde dag gebeurde dat bij de Krimstermolen, ook die molen was geruime tijd niet maalvaardig geweest.

toelichting naam

De naam "De Zilvermeeuw" dateert van 1951, vanwege de toen nieuwe stroomlijnneuzen met de bijbehorende kleppen, die de molen van enige afstand een aparte glans gaven.
Daarvoor werd de molen wel "Slingerstroom" genoemd. Dit waarschijnlijk naar de boerderij waarvan de eigenaar ook molenaar op deze molen was, alleen: de boerderij brandde lang geleden af maar de molen behield de naam.