Molen De Hoop, Wachtum

Wachtum, Drenthe

Bob Duste

Woensdag- en zaterdagmiddag en op afspraak.

Houten achtkant, gedekt met riet, op stenen onderbouw

Eén koppel 16der kunststenen; silo; elevator; mengketel; elektrisch luiwerk.
Schijfloop en staakijzer van een vroeger tweede koppel zijn nog aanwezig, evenals een bonkelaar (vrijwel zonder kammen) afkomstig van een kammenluiwerk.

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd met in zwarte schrijfletters: 'De Hoop' en daaronder '1894 2000'

Voeghoutenkruiwerk; kruilier
Vlaamse vang; vangbalk met duim; vangstok

Systeem van Bussel met automatische remkleppen op beide roeden
Molema ✉︎ 25 buiten 1999 2000 buiten aanw. 21,00
Molema ✉︎ 26 binnen 1999 2000 binnen aanw. 21,00
Roede 1891, Pot
✉︎ 1891 binnen 1901 binnen? 1999 21,20
wiekverbeteringen

Sinds 1937 heeft deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel. Dat werd bij de diverse restauraties steeds gehandhaafd. Sinds november 2015 zijn deze stroomlijnneuzen voorzien van automatische remkleppen.

Sterkman & Zn, wed. A. ✉︎ 219 1863 aanw.

Ritsma, Haulerwijk (1894)
eigendomshistorie

De stichting Het Drentse Landschap is eigenaar sinds 24 februari 2020, daarvoor was dat de gemeente Coevorden sinds 2010, daarvoor was dat de Stichting 'Molen de Hoop', daarvoor de familie Snijders.

geschiedenis

Deze molen is in 1894, in opdracht van mulder G.J. Nijland, gebouwd door molenmaker Ritsma uit Haulerwijk. Hiervoor werd de molen van de polder Hoop op Beter te Veendam gebruikt. Die molen was, mogelijk met oudere delen, gebouwd in 1813.

De molen kwam in 1913 in het bezit van Mans Snijders en was tot 1950 bij hem en diens zoon in gebruik. In 1920 vroeg Mans Snijders bij de gemeente vergunning aan om een zuiggas- annex petroleummotor te mogen plaatsen.

In 1937 onderging de molen een herstelbeurt, waarbij onder meer de roeden werden voorzien van het stroomlijnsysteem Van Bussel, maar al betrekkelijk kort daarna, 1940, volgde stilstand.
Molenmaker Huberts uit Coevorden voerde tussen 1966 en 1968 een restauratie uit, waarna de toenmalige molenaar Snijders weer regelmatig de windkracht benutte.

Dit duurde tot 1972. Toen hadden veranderingen in de bedrijfsvoering de directe omgeving van de molen al veranderd: zo was in de jaren '60 nieuwbouw gepleegd voor de plaatsing van een hamermolen en opslag van goederen. Omdat de molen toen nog in bedrijf was, werd gekozen om de nieuwbouw direct achter de molen te plaatsen. Via een sluisje achter de zuidelijke toegangpoort was de opslag direct bereikbaar. In 1984 werd er vervolgens nog een loods aangebouwd, omdat er meer ruimte nodig was voor de opslag van zakgoed.

Met de inmiddels stilstaande molen ging het niet goed: in de loop van de jaren '90 was de achteruitgang duidelijk waar te nemen. Gelukkig liet men het niet hierbij: in 1998 werd de molen in een stichting ondergebracht. Snel hierna volgde een restauratieplan.

De firma Molema uit Heiligerlee voerde vervolgens een forse restauratie uit: nieuwe kap, roeden, stelling en riet op de romp. Op 26 augustus 2000, Drentse Molendag, werd de molen feestelijk in bedrijf gesteld door de gedeputeerde van Cultuur van de provincie Drenthe, mevrouw Kools.
In 2010 verkocht de Stichting Molen 'De Hoop' de molen aan de gemeente Coevorden.

Sinds januari 2012 staat de molen, na ca. 50 jaar, weer helemaal vrij. Dit nadat enige oude loodsen waren gesloopt en vervangen door nieuwbouw op een andere plaats.