Molen De Wielewaal, Wapenveld

Wapenveld, Gelderland

8191 NC Wapenveld
fietsroute in de buurt van De Wielewaal via fietsnetwerk.nl
Molen 06907 v bis De Wielewaal (Wapenveld)
Vincent Mepschen (17-4-2017)
Totaal onverwachts en na jaren stilstand draait molen de Wielewaal tijdens de 1e IJsselse Molendag op 17 april 2017.

Wapenveld
Heerde, Gelderland
Gemeente Heerde, sectie C, nr. 4274
landschappelijke waarde
Deze kleine molen staat in een sterk verboste omgeving, maar anno 2020 was de situatie al veel beter dan ca. 10 jaar daarvoor. Begin 2022 is opnieuw gewerkt om vele bomen en struiken te verwijderen.

Kanaaldijk 82
8191 NC Wapenveld
Robin van Katwijk

Momenteel niet bekend

Houten achtkant, gedekt met horizontale delen, op stenen penanten
Gedekt met bitumen shingles
inrichting

Het gietijzeren gangwerk voor de opwekking van elektriciteit is nog gedeeltelijk aanwezig. Ook is het mogelijk om via een poelie, aangesloten op de koningspil, via een riem die naar beneden loopt een klein verticaal steentje aan te drijven.

versieringen

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'De Wielewaal' en daaronder '1870 1959' en daartussenin een afbeelding van een wielewaal.

Voeghoutenkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse blokvang; vangbalk met haak; vangstok

Riemschijf op cardanas, diam. 70 cm.
Riemschijf op koppel stenen, diam. 10 cm.
Overbrengingsverhoudingen cardanoverbrenging 1 : 4,42

Groot Wesseldijk ✉︎ ? buiten ? ? buiten 2023(t.) 10,00
onbekend (?) ✉︎ g.n. binnen ? ? binnen 2023(t.) 10,00
wiekverbeteringen

De einden van de roeden waren indertijd over een lengte van 2 meter voorzien van stroomlijnneuzen, te beschouwen als half-verdekkerd. Dit is in de loop van de jaren '70  verdwenen.

onbekend ✉︎ g.n. ? 1959? aanw. ?

Draaivaardig

geschiedenis

Deze kleine molen werd in 1870 als poldermolen te Zuidveen (bij Steenwijkerwold) gebouwd en was toentertijd uitgerust met een houten vijzel. Tot 1955 was deze molen daar in bedrijf.

In 1959 plaatste ir. Baggerman dit molentje over naar Wapenveld, om daar elektriciteit op te gaan wekken. Baggerman was toen directeur van de IJsselcentrale bij Zwolle (en in de jaren '50 ook betrokken bij de ombouw van De Zwaluw te Hasselt tot elektriciteitsmolen).
De pogingen om met 'De Wielewaal' elektriciteit werden kennelijk geen succes, want zij zijn al decennia geleden gestaakt. Vervolgens werden villa en terrein (en daarmee de molen) verkocht en raakte het molentje van lieverlee ingegroeid. Ook het onderhoud raakte tenslotte sterk achterop.

Anno 2015 was de staat zorgwekkend: staart en kruipalen waren deels verrot en ook het wiekenkruis was niet best meer. In de zomer van 2013 werd bekend, dat de molen weer draaivaardig zou worden gemaakt, maar niet verplaatst.

In april 2017 begonnen de molenaars van De Vlijt (óók Wapenveld) voorzichtig met nieuw leven in de molen inblazen. Het bleek mogelijk, te kruien (ondanks de slechte staart) en te draaien. Grootste vijand was de dramatisch slechte omgeving met de vele bebossing: draaien was toen alleen tussen West tot Noord mogelijk.

Eind 2019 veranderden woonhuis en molen opnieuw van eigenaar en daarmee keerden ook de kansen wat de omgeving betreft: er zijn inmiddels vele bomen en struiken gesnoeid of gekapt en men bleef in gesprek om het molentje ook verder te herstellen. Begin 2022 werd werderom het nodige gedaan aan de omgeving.

In april 2022 gingen enige jonge vrijwilligers aan de slag. Er kwam een andere staartbalk, gemaakt uit een vroegere korte schoor van de Werklust te Oene. Ook is men begonnen met een zeer noodzakelijke schilderbeurt.

Op 14 november 2023 gingen de roeden eruit en daarna de kap eraf voor een zeer grote beurt.

Opmerkelijk is, dat deze kleine molen ook een inrichting heeft, om van binnenuit te kunnen worden vangen.

Eigenaren in Wapenveld waren achtereenvolgens:
E.H. Wagenvoort (1976- 2013)