Molen De Vier Winden, Vragender

Vragender, Gelderland

Allerhande meelproducten

AKG lid
fietsroute in de buurt van De Vier Winden via fietsnetwerk.nl

Houten achtkant, gedekt met riet, op vierkante stenen onderbouw
inrichting

Eén koppel 17der blauwe stenen op windkracht; één koppel 17der blauwe stenen naar keuze op wind- of motorkracht; één koppel 17der kunststenen op motorkracht; diverse maalapparatuur; elektrisch luiwerk.

versieringen

Eenvoudige baard, wit geverfd, rood afgebiesd, met de opschriften '1869' '1958' en daaronder 'De Vier Winden'

Op een hanebalk in de kap staat vermeld: IK 1869

Rollenkruiwerk: ijzeren rollen tussen U-profielen aan onder- en overring; kruilier.
Vlaamse vang; vangbalk met haak; vangstok

Bovenbonkelaar 33 kammen, steek 12 cm.
Steenschijflopen 36 staven, steek 9 cm.
Overbrengingsverhouding: 1 : 6,18

Binnenroede systeem Van Bussel met Ten Haveklep; buitenroede systeem Van Bussel
Groot Wesseldijk ✉︎ 39 binnen 1991 1991 binnen aanw. 24,00
Groot Wesseldijk ✉︎ 40 buiten 1991 1991 buiten aanw. 24,00
Roede 1587, Pot
✉︎ 1587 binnen 1890 1958 binnen 1991 24,00
wiekverbeteringen

Bij de bouw in 1958 werd deze molen voorzien van het systeem Ten Have met stroomlijnneus op de binnenroede en het systeem Fauël (fokwieken) op de buitenroede. Ca. 1969 was de binnenroede voorzien van fokken met regelborden met behoud van de Ten Haveklep. Later werden de fokken op de binnenroede weer vervangen door stroomlijnneuzen. Bij het vervangen van de roeden in 1991 kregen de beide roeden stroomlijnneuzen, de binnenroede nog steeds gecombineerd met het systeem Ten Have.

Enthoven & Co, L.I. ✉︎ 137 1855 1958 aanw. 04,90

Fa. ten Have, Aalten / J.D. Medendorp, Zuidlaren (1958)
geschiedenis

Op de plaats van de huidige molen heeft tot 1958 een uit ±1860 daterende grondzeiler gestaan, die toen door de fa. Gebr. Gunnewick in verband met windbelemmering werd gesloopt. Op zijn plaats verrees op een vierkante onderbouw een hoge stellingmolen.
Voor de molen zelf werden achtkant en andere onderdelen van de uit 1869 daterende molen van de Barnheemsterpolder bij Stedum (Gr.) gebruikt; de bovenas kwam van de molen van Sondag te Erp, de roeden uit Lichtenvoorde, het spoorwiel uit Wageningen en steenspillen en rondsels uit Posterenk.
Vanaf 1958 was deze molen in bedrijf voor het malen van veevoer; in latere jaren ging men steeds meer over tot het malen van ambachtelijke producten voor menselijke consumptie. Inmiddels heeft zich dat uitontwikkeld tot een productiebedrijf met een eigen winkel.
Eén maalstoel draait uitsluitend op windkracht; twee andere worden elektrisch aangedreven. Eén van die twee kan omgeschakeld worden naar windkracht.

De in 1958 gesloopte voorganger was al uitgerust geweest met Ten Havekleppen; deze molen is dat ook. Tegenwoordig heeft de molen, naast dit systeem op de binnenroede, ook het stroomlijnsysteem Van Bussel. Eerder was deze molen uitgerust met fokken.

In 2009 werd het riet op het achtkant geheel vervangen. Enkele jaren eerder was dat al gebeurd met de kap.

Frans Gunnewick, korenmolenaar van de buitencategorie, de man die 'De Vier Winden' in 1958 liet bouwen en sindsdien vele jaren bemaalde, overleed op 19 juni 2009. De molen is nog altijd in handen van zijn familie.

De molen kreeg zijn naam bij de bouw op deze plaats in 1958.
De voorganger had geen naam en werd doorgaans alleen aangeduid als 'de molen van Gunnewick'.