Vaassen, Gelderland

Daams' molen

Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk; afschietwerk
van de stelling: 11,10 m. (tot 2012 6,20 m.)
Fa. Groot Roessink, Voorst (1989/1990)

Daams' molen

Versiering

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1870' en 'Daams' molen'. In het midden een gele korenschoof.

Daams' molen

Daams' molen

Geschiedenis

In 1870 stichtte H. Daams op deze plaats een windmolen. Latere eigenaren waren W. Rosman, W. de Loo en, als laatste in de periode dat de windkracht nog werd gebruikt, de familie De Rooij.

In 1932 volgde algehele onttakeling; de overgebleven romp werd ingericht met een silo, mengketel, elevator, stortkelder, koekenbreker en hamermolen. OP het moment van onttakeling had de molen nog een houten bovenas en dito roeden.

Tot ca. 1964 bleef het veevoederbedrijf van Van Rooij in bedrijf. Daarna werd de molen verwaarloosd. Er waren zelfs plannen om molenromp en onderachtkant te slopen. Zover kwam het niet: de al bestaande stichting 'Op eigen wieken' werd omgevormd tot de Stichting Vaassens Molen met het doel, deze molen maalvaardig te restaureren.

De reconstructie begon in 1989 en op Nationale Molendag 1990 draaide de molen weer in volle glorie.
Het herstel was zeer ingrijpend en kwam grotendeels neer op herbouw: zo moest het oude achtkant vrijwel geheel worden vernieuwd. Het molenmakerswerk werd uitgevoerd door de fa. Groot Roessink uit Voorst, aannemersbedrijf Van Laar uit Vaassen zorgde voor onderbouw, eerste zolder en stelling.
Bij de herbouw is de oorspronkelijke opzet nogal gewijzigd: voorheen lagen de maalstenen op de stellingzolder (niet ongebruikelijk in die regio), thans een zolder hoger. Ook was de molen vroeger niet met riet gedekt, maar met hout en dakleer.

Vanaf 2008 was de molen volop in discussie, dit vanwege plannen om de dorpskern deels te renoveren en van nieuwbouw te voorzien. Als consequentie wilde men, vanwege de te verwachten verminderde windvang, de molen verhogen. Hierover bleken de meningen ernstig verdeeld. Uiteindelijk besloot men tot verhoging.

In maart 2012 is hiermee begonnen. Allereerst is de molen ca. 30 meter verplaatst, naar de overkant van de straat. Vervolgens is op de eigenlijke plaats de fundering verzwaard. Daarna kon de molen weer worden teruggeplaatst, om vervolgens te worden verhoogd.
Op 7 september 2012 werd de verhoogde en weer geheel maalvaardige molen officieel in gebruik genomen.

Daams' molen

Daams' molen

Daams' molen

Actuele foto's
Daams' molen, Vaassen, Deze foto geeft een beter indruk van de verhoogde molen.  Foto: Piet Glasbergen (17-10-2014).
Daams' molen, Vaassen, Foto's: Piet Glasbergen (17-10-2014).
Daams' molen, Vaassen, Foto: Frits Kruishaar (5-8-2008). | Database Nederlandse molens
Daams' molen, Vaassen, Foto: Piet Glasbergen (17-10-2014).
© Foto: Piet Glasbergen (17-10-2014).
Daams' molen, Vaassen, Links: het beeld 'De Mulder', in 1985 gemaakt door Greet Grottendieck. Foto's: Piet Glasbergen (17-10-2014).
Daams' molen, Vaassen, De molen nog vóór de verhoging. De ingang is dan een groot raam geworden....  Foto: Martin E. van Doornik (4-9-2010). | Database Nederlandse molens

Laatst bijgewerkt: zondag 9 april 2017 | Geschiedenis Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Daams home vorige pagina Stuur een foto in van deze molen