Molen De Duffelt, Kekerdom

Kekerdom, Gelderland

Botsestraat 23
6579 JA Kekerdom
Jan Meurs / Rob de Bruin
openingstijd zaterdag: 9.00-12.30 uur.

romp
Ronde stenen molen, grotendeels gepleisterd en gewit. Molenbelt gedeeltelijk afgegraven en vervangen door bedrijfsruimte.

Eén koppel 16der kunststenen; sleepluiwerk

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met de opschriften "ANNO 1870" en "DUFFELT".

Engels. Kruilier.
Vlaamse vang; onbekend aantal stukken. Vangbalk met haak; vangtrommel.

Bovenschijfloop 35 staven, steek 13 cm.
Steenschijfloop 25 staven, steek 10,4 cm.

Pot ✉︎ ? binnen ? 1938? binnen 1988? 24,20
wiekverbeteringen

In 1938 bracht molenmaker Van Riet (Nijmegen) op beide roeden een systeem aan, dat doet denken aan 'half-verdekkerd'. Aan te nemen is dat dit in 1965 is verwijderd.

De Prins van Oranje ✉︎ 885 1873 1938? aanw. 05,30
Nijmeegsche IJzergieterij ✉︎ ? 1985 ?

geschiedenis

Deze beltmolen is gebouwd in 1868. Steeds is "1870" genoemd maar dat jaartal klopt dus kennelijk niet langer.

Dit was lange tijd de enig overgebleven molen in de Ooijpolder (ten oosten van Nijmegen). Tot de verwoesting in de winter van 1944-1945 (de Waal en de Rijn waren toen het front tussen de Geallieerde en Duitse legers) stond in de buurtschap Thoren (onder Persingen) de Thorese molen, een grondzeiler-wipkorenmolen. In 2015 heeft men van die molen een reconstructie gemaakt vlakbij de plaats van zijn voorganger.
In het aangrenzende Duitse gebied zijn nog 3 molens: een beltmolen uit 1810 bij Keeken, een beltmolen bij Mehr en een achtkant uit 1813 bij Donsbrüggen.

In de nacht van 12 op 13 februari 1938 kwam de molen van Kekerdom in een korte maar zeer heftige onweersbui terecht en raakte als gevolg zwaar beschadigd: het wiekenkruis stortte naar beneden en zowel kap als gaande werk werden grotendeels vernield, de stenen romp vertoonde enige scheuren, het begin van een brand kon worden geblust.
Eigenaresse de wed. Huls besloot, na enige aarzeling, de molen te herstellen. De herbouw werd verricht door molenmaker Quist uit Nijmegen, vermoedelijk onder supervisie van de eveneens in Nijmegen wonende molenmaker Van Riet. Deze laatste bracht ook een stroomlijnsysteem aan, dat doet denken aan half-verdekkerd. Voor herstel van gaandewerk en wiekenkruis zijn waarschijnlijk onderdelen gebruikt van de in die periode onttakelde korenmolen van Dreumel.

In 1965 volgde een restauratie, waarbij de inmiddels buiten gebruik zijnde molen tot woning werd ingericht.
Een volgende grote herstelbeurt, waaraan Monumentenzorg, gemeente, provincie en de eigenaar financieel bijdroegen, maakte in 1977 van deze molen weer een korenmolen.
Bij een herstelbeurt in 2011 is de teerlaag verwijderd; de molen is thans geheel wit.

In 2022 werd de onderin de molen aanwezige bedrijfsruimte geheel omgebouwd en ook verscheen er een van een transparant dak voorzien bezoekerscentrum.

Eigenaren van deze molen:
?? (1868 - 1872)
Pastoor van Grinsven (1872 - 1879)
A.T. Herfkens (1879 - 1906)
A.M. Rütter - wed. J.W. Huls (1906 - 1944)
L. en B.G. Huls (1944 - 1964)
L. Huls (1964 - 1966)
Th.H. Huls-Gunsing (1966 - 1972)
S.W. Meyer (1972 - 1974)
A.L.M. Dodemont (1974 - 2019)
Jac. Bongers (3-01-2019 - heden)

toelichting naam

In 1872 kreeg deze molen de naam "Op hoop van Zegen". DIt vermoedelijk omdat de pastoor van het nabijgelegen Millingen de molen in eigendom had verkregen. De naam lijkt echter weer in onbruik te zijn geraakt.
Bij de officiële ingebruikname na de restauratie van 1977 heeft men deze molen "De Duffelt" genoemd. Zo wordt de landstreek tussen Nijmegen en Kleef (D.) wel aangeduid.