Molen De Hoop / Molen van Rakhorst, Heerde

Heerde, Gelderland

Gemeente Heerde, sectie P, nr. 1280

Keetweg 3
8181 RB Heerde
J.W. Rakhorst
openingstijden

Het molengebouw is beschikbaar voor kleine meetings, rondleidingen (ook voor scholen), exposities, commerciele trainingen, fotoshoots, produktpresentaties, vergaderingen en workshops.

Stenen molengebouw met pannen gedekt

Eén koppel 16der kunststenen; steenkraan; mengketel.
Ontmoetingscentrum (zie 'Bezoekmogelijkheid').

Houten bovenslagrad

wederopbouw
In 1927 is het huidige gebouw neergezet op de basis van een veel oudere molen.
Niet draaivaardig

eigendomshistorie

Deze molen en zijn voorganger(s) waren eeuwenlang eigendom van de familie Rakhorst. Pas sinds 2022 is daar verandering in gekomen.

geschiedenis

Op de plaats waar thans dit uit 1927 daterende molengebouw staat, is al zeer lang een molen aanwezig geweest. De oudste vermeldingen dateren vooralsnog uit 1667 en toen ging het over een of meer papiermolens.

Een voorganger van de tegenwoordige molen wordt vermeld rond 1760 wanneer Derk Roelofs Rakhorst uit de desolate boedel van Berent van der Beek en Hendrikje Dirk Dobbenburg twee vijfbaks papiermolens in het buurtschap Horsthoek koopt.
In één van deze molens werd in 1840, toen Wessel Rakhorst Wzn. eigenaar werd, een inrichting tot het malen en breken van koeken aangebracht. Later werd de molen weer alleen gebruikt voor het malen van graan.
In 1979 is de molen stilgezet.

In 2009 is in de molen een ontmoetingscentrum geopend en in dat kader is het molengebouw gerestaureerd. De wijerd (stuwvijver) is door het Waterschap Veluwe uitgebaggerd en hersteld. Er zijn plannen om een nieuw waterrad te plaatsen dat is nog niet gebeurd. Wél zijn er ontwikkelingen.

toelichting naam

De naam 'De Hoop' is opmerkelijk voor een watermolen. Doorgaans werd die gegeven aan windmolens, waar men altijd maar moest hopen op voldoende (maal)wind.
De watermolens op de Veluwe hadden vroeger meestal voldoende water om te kunnen malen, dus was 'hoop' niet het eerste dat nodig was.

Inmiddels wordt de molen ook aangeduid als de "Molen van Rakhorst", naar de familie die deze molen (en zijn voorganger) in eigendom had.