Deze molen is oorspronkelijk afkomstig uit Dordrecht en heette toen Het Spinnewiel. In 1854 werd hij overgeplaatst naar Numansdorp, waar de molen de naam Mijn Genoegen kreeg.
In 1926 kocht het museum de in goede staat verkerende molen van toenmalig eigenaar C. Verboom.
Eind 1927 werd de molen in Numansdorp afgebroken en in verhuisde in het voorjaar van 1928 naar het museum.
Tijdens de Slag om Arnhem (1944) kwamen ook delen van het Openluchtmuseum onder vuur te liggen. De paltrokmolen raakte hierbij behoorlijk beschadigd; voorafgaand aan het herstel van 1946 werd de molen op het museumterrein verplaatst.
Molenmaker Ten Have bood het NOM op 12 november 1942 de gebruikte Potroede 2173, lengte 18 m., aan. Deze is vermoedelijk in 1946 gestoken.
Deze molen sleet zijn verdere dagen als statisch museumstuk, totdat in de late jaren '80 een forse restauratie werd uitgevoerd, waarbij de molen ook weer maalvaardig werd gemaakt. Bij deze gelegenheid herkreeg deze molen de witte kleur die er oorspronkelijk was geweest.
Het zaagwerk van de molen wordt tegenwoordig aangedreven door een traploos verstelbare elektromotor; dit omdat de molen vanwege de vele windbelemmering wel kan draaien, maar feitelijk niet kan zagen.
In verband hiermee zijn ook alle kammen uit het bovenwiel verwijderd. De molen is derhalve alleen nog maar draaivaardig.
Op de molen worden regelmatig, meestal op woensdagen, zaagdemonstraties gegeven.
Medio 2022 ondergaat deze molen flink herstel: de kap wordt, inclusief spanten, geheel vernieuwd en vervolgens voorzien van EPDM.