Vegelinsoord, Fryslân

Grevensmolen (of Deelsmolen)

Foto van Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021) | Database Nederlandse molens

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspanõlPortuguesePусский简体中文

1860
Deelswal 4
8467 SL Vegelinsoord
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Toon deze molen in Google Streetview
Fryslân
De Fryske Marren
Vegelinsoord
Gemeente Nijehaske, sectie H, nr. 72
Stichting BRM, werkgebied gemeente De Fryske Marren

De Stichting BRM (Stichting tot behoud van Rijksmonumenten), werkgebied gemeente De Fryske Marren, is eigenaar sinds 1 juli 2016. Daarvoor was dat de gemeente De Fryske Marren.

2021: 25.768
2018: 59.190
eerdere tellerstanden ( ↓ ↑ )
  • 2015: 69.629
  • 2007: 75.690
  • 2006: 30.031
  • 2005: 49.631
  • 2004: 71.010
Bemalen van de Haskerveenpolder, thans op vrijwillige basis

Frank Terpstra / Ane Dijkstra / Job Koehoorn
06-27226140

In de regel zaterdag en op afspraak

Fietsroute in de buurt van Grevensmolen (of Deelsmolen) via fietsnetwerk.nl
142
01447

Verbij

Houten achtkant, gedekt met riet, op hoge gemetselde voet

Op deze molen is nooit een wiekverbetering toegepast.

Roeden etc.

Kantel uw mobiel om de tabellen helemaal te zien

Kruiwerk etc.

Neutenkruiwerk met 24 neuten; kruirad
Vlaamse vang mét stut; vangbalk met duim, vangstok

Houten vijzel. Ø 1,35 m., in betonnen schroefbak; woning in de molen

Bovenbonkelaar 33 kammen, steek 11 cm.

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, wit afgebiesd, met het jaartal '18' '60'

Geschiedenis

Dit is de enige molen van de Friese Veenpolders die altijd maalvaardig is gebleven. Vanouds werden de molens in het Veendistrict, in de regel duidelijk groter dan elders in Friesland, bewoond. Terwille van meer leefruimte let men twee korbelen in het woongedeelte beneden weg.
Hier is het ondertafelement daarentegen wél in het woongedeelte aanwezig, drie andere stijlen staan op kliphouten.

Opmerkelijk en ongebruikelijk voor Friesland is de toepassing van zgn. slagstukken bij de overring, een constructie die vooral op de grotere bovenkruiers in Zuid-Holland voorkomt.

In 2006 onderging de molen een flinke opknapbeurt, zoals geheel nieuw riet op de kap. Hierbij werd zoveel mogelijk historisch materiaal (de rietlatten dateren vermoedelijk nog uit het bouwjaar!) bewaard. Ook werden enkele kuipstukken op ambachtelijke wijze hersteld en deels vernieuwd. Enige delen werden hiertoe speciaal gekromd op een scheepswerf.

Aanvullingen

De aanduiding rond 1900 was "molen aan de Grevensvaart", waaruit later de naam "Grevensmolen" ontstond. Later werd ook "Deelsmolen" gebruikt, naar het boezemwater waar de molen op uitmaalt.
Maar er is meer: in het 'Earedicht oan "Douwe-mounle" to Haskerdiken' (Heerenveensche Koerier 6-09-1950) werd de molen "Douwe-mounle" genoemd, naar Douwe Douma die daar ruim 30 jaar molenaar was. In Het Nieuwsblad van het Noorden van 24 april 1959 gebruikt die naam ook.
Tot overmaat van verwarring: voor Heerenveners was dit altijd "de moune fan Haskerdiken".

Verbij

Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, W. Jans (10-08-2003) | Database Nederlandse molens
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Interieur woning met uitzicht op spoorbrug. | Database Nederlandse molens
Interieur woning met uitzicht op spoorbrug.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Interieur woning. | Database Nederlandse molens
Interieur woning.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Verzameling oude onderdelen. | Database Nederlandse molens
Verzameling oude onderdelen.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Onderwiel. | Database Nederlandse molens
Onderwiel.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Achtkant met schoorsteen. | Database Nederlandse molens
Achtkant met schoorsteen.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Kapzolder. | Database Nederlandse molens
Kapzolder.
Kapzolder.
Grevensmolen (of Deelsmolen) , Vegelinsoord, Vincent Mepschen (20-6-2021)Bovenwiel. | Database Nederlandse molens
Bovenwiel.

Tekst