Nederlandse Molendatabase
Grolloo, Drenthe

(paaltjasker)

(paaltjasker)

1986 (1930c)
Tjasker
Paaltjasker
Poldermolen
Amerweg
9444 PK Grolloo
Drenthe
X: 240313 Y: 548415
N 52.916077 O 6.655581
toon op Google Maps
toon in Google Streetview
Grolloo
Aa en Hunze
niet bekend
Gemeente Aa en Hunze
Maalvaardig in circuit
Geen
De molen is tot op enkele meters te benaderen
14
11164
g.m.

Vaags
Groot Wesseldijk

(paaltjasker)

Constructie

Constructie

n.v.t.
n.v.t.
05,40 m.
Oudhollands
Specifiek kruiwerk rond paal
IJzeren hoepelvang op aparte vangschijf
Tonvijzel
n.v.t.
R. Dijksma (Giethoorn) ca. 1930(?)

(paaltjasker)

(paaltjasker)

Verwijzingen

(paaltjasker)

Geschiedenis

Geschiedenis

Deze tjasker staat in het Grollooërveen, een groot veencomplex waar bijzondere dier- en plantensoorten voorkomen. Tijdens de aanleg van de boswachterij is dwars door het veen een keienweg aangelegd, die later geasfalteerd is. In 1994 is Staatsbosbeheer aan de slag gegaan om de oorspronkelijke situatie terug te krijgen. De weg werd afgesloten voor doorgaand autoverkeer en het gedeelte dat door het veen liep, is vervangen door een houten brug alleen voor wandelaars en fietsers. Naast deze houten brug staat nu de tjasker, die eerder langs de weg stond.
Voordeel voor het veen is dat de waterstand in het westelijk deel kon worden verhoogd. De tjasker heeft daarbij overigens geen functie.

Vroeger deed deze tjasker dienst in het Dongelsveen, iets ten zuiden van Rolde en werd bediend door de heer Popkes. Al voor 1930 is deze daar gebouwd, vermoedelijk door de bekende tjaskerbouwer Roelof Dijksma.
In het begin van de jaren '50 is het molentje daar weggehaald, omdat het daar geen functie meer had, en opgeslagen bij de fam. Popkes. Toen er in de jaren '80 een verbouwing plaats vond moest het molentje weg en om de tjasker niet definitief verloren te laten gaan werd deze aan de gemeente Rolde geschonken.
Door het klusjesbureau in de gemeente Rolde is de molen weer opgeknapt en in overleg met Staatsbosbeheer langs het fietspad door de Staatsbossen ter hoogte van het Grollooërveen geplaatst. Op 8 juli 1986 zette de burgemeester A. Hurink het molentje in werking, die daar in feite alleen de functie had van een toeristische attractie.

(paaltjasker)

Aanvullingen

Aanvullingen


In de zomer van 1991 had Drenthe een tijdelijke primeur; een linksom draaiende molen. De tjasker was door vandalen op grove wijze vernield. De gemeente Rolde als eigenaar gaf een timmerman opdracht tot herstel en zo kon het molentje weer in oude glorie herrijzen. Een molenkenner zag echter meteen dat er iets niet in de haak was, het gevlucht was namelijk omgekeerd op de roeden aangebracht. De 'vreugde' duurde niet lang, de timmerman kon het gevlucht in korte tijd omzetten...

(paaltjasker)

Historische foto's

Historische foto's

Kijk op allemolens.nl voor historische foto’s en documenten van deze molen.

(paaltjasker)

Actuele foto's
(paaltjasker), Grolloo, Foto's : Carel Voss (10-2010). | Database Nederlandse molens
© Foto's : Carel Voss (10-2010).
(paaltjasker), Grolloo, Foto: Matthieu Hoogduin (29-9-2012).
© Foto: Matthieu Hoogduin (29-9-2012).

Draag zelf bij

Laatst bijgewerkt: dinsdag 21 juli 2015 Gebruiksvoorwaarden en auteursrechten    
zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen (paaltjasker), Grolloo home vorige pagina Stuur een foto in van deze molen