Molen De David, Warffum

Warffum, Groningen

informatie per telefoon

Houten achtkant, gedekt met dakleer, op houten onderbouw

Lintzaag

Baard beschilderd met opschrift '1890 DAVID 2013'.

Naast de molen in de klinkers ligt een kleine maalsteen ingegraven met het opschrift: 'Je treft vanzelf de wind'.

Voeghoutenkruiwerk; kruihaspel
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met duim; vangstok.

Bonkelaar 14 kammen
Spilwiel 31 kammen
Aandrijfwiel 14 kammen

van de stelling: ca. 2,20 m.
Zelfzwichting met Oud-Hollandse voorzomen op beide roeden

Deze molen is oorspronkelijk uitgerust geweest met zelfzwichting.

Bremer en Kremer (1890) / Hugo Landman / Rein van der Wal / firma Jurriëns (2013)
eigendomshistorie

De Stichting Openluchtmuseum Het Hogeland is eigenaar sinds 9 juni 2017. Daarvoor was dat de Stichting Behoud Molen De David.

geschiedenis

Deze kleine molen werd rond 1890 in Thesinge gebouwd door de Groninger molenmakers Christiaan Bremer (Adorp) en Klaas Kremer (Thesinge) met het doel, de zelfzwichting uit te proberen. Nadat dit wieksysteem een succes was gebleken en op vele molens toegepast, werd dit molentje in 1894 tot zaagmolen ingericht.

Toen Thesinge in 1934 op het elektriciteitsnet werd aangesloten, kwam het buiten gebruik. Het werd evenwel niet gesloopt, maar door molenmaker Bremer meegnomen. Hij begreep dat dit molentje bijzonder was en sloeg het op in zijn werkplaats te Adorp.

In de tachtiger jaren van de 20ste eeuw heeft het een tijd op het landgoed Verhildersum te Leens gestaan maar is het, na tijdens een storm beschadigd te zijn geraakt, uiteindelijk bij Piet Groot in Winsum terechtgekomen.
Deze heeft het tot september 2011 in opslag gehad maar was ondertussen, gedurende twaalf jaar bezig met het voorbereiden van de restauratie.

De David is een unieke molen, het is de enige zaagmolen van deze grootte die bewaard is gebleven.

Na 2010 is het besluit genomen, deze molen David in de staat van rond 1900 te restaureren en in het Groninger openluchtmuseum Het Hoogeland te Warffum te herplaatsen. Dit alles uiteraard met zelfzwichting en, beoogd, een ondervierkant met lintzaag en slijpsteen.

Nadat eerst een fundering was gelegd, is op 9 oktober 2013 de molen op zijn, hopelijk nu definitieve plek, neergezet. Er werd regelmatig gedraaid en niet lang daarna begon men met reconstructie van de lintzaag die lang geleden in deze molen aanwezig was.
In de loop van 2014 is de lintzaag bedrijfsvaardig gemaakt; bij windstilte kan deze door een kleine verbrandingsmotor die naast de molen staat, worden aangedreven. Dit alles via schijven en riemen.

wetenswaardigheden

De Schoolstraat 4 te Warffum is het officiële adres met ingang van het openluchtmuseum. Het molentje staat eigenlijk aan de Oosterstraat tussen de nrs. 27 en 35.

unieke eigenschap

De David heeft vanwege zijn geringe afmetingen eenvoudig te verwijderen kap. Via een lier op de binnenroede kan het dak gelicht worden waarna de vrijwillige molenaars van het openluchtmuseum (vier in totaal voor deze klus!) vang, kammen en lagers kunnen controleren en smeren. Dit karwei wordt ieder jaar aan het begin en en het einde van de zomeropenstelling van het museum uitgevoerd. Zie foto 6 van Johan van Dijk (19-10-2018).