Molen van Fakkert, Hoonhorst

Hoonhorst, Overijssel

Martin E. van Doornik (12-5-2012).

Hoonhorst
Dalfsen, Overijssel
Gemeente Dalfsen, sectie H, nr. 3274
landschappelijke waarde
Groot, dominerend in een dorp waar de vier straten een zichtlijn op de molen hebben. Alleen op O verminderd door een flink bos.

Kerkstraat 5
7722 LR Dalfsen
Jan Beltman / Sijchje Bakker-Pit / Rinus Jansen / Guus Hilgenkamp / Willy Zielman
0529-401066 / 0529-401711 / 0529-401555

Zaterdag 13.30 - 16.30 uur en op afspraak

Verkoop van meelproducten, doorlopende expositie

Grenen achtkant, gedekt met riet, op gemetselde onderbouw
inrichting

Eén koppel 16der blauwe stenen en één koppel 16der kunststenen met elk een regulateur; sleepluiwerk met gaffelwiel en omlooptouw

versieringen

Aardige baard, donkergroen geverfd, okergeel afgebiesd, met de opschriften 'Anno 1862 ' en daaronder 'Fakkert'.

Op het rietdek is het jaartal '1862' aangebracht.

Op de vangstok is een zwaan afgebeeld.

Engels; kruirad
Vlaamse vang; 4 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok.

Steenschijven 25 resp. 27 staven, steek: 9,9 cm
Overbrengingsverhoudingen 1 : 6,45 en 5,97

Van de stelling: 10,25 m.
Binnenroede systeem Fauël met automatische remkleppen; buitenroede Oud-Hollands
wiekverbeteringen

Vanaf de herbouw is deze molen op de binnenroede voorzien van het systeem Fauël (fokwieken) met automatische remkleppen. De buitenroede heeft men Oud-Hollands opgehekt.

Geraedts ✉︎ 23 2010 2011 aanw.

molenmaker
? (1862) Schiller, Dalfsen (1868) Fa. Kolthof, Stiens (staande werk, 2011); Fa. Vaags, Aalten (gaandewerk, 2011)
geschiedenis

Op 30 juli 1862 kreeg Albert Fakkert, bakker en winkelier te Dalfsen, toestemming om de molen te laten bouwen. Blijkens een krantenadvertentie werd de bouw op 4 september van dat jaar aanbesteed.
Op (vermoedelijk) 13 juli 1868 brandde deze nog geen zes jaar oude molen af als gevolg van een warmgelopen vang. Molenmaker Schiller zorgde voor de herbouw, de molen was voor ƒ 6000,-- verzekerd.

In 1912 kwam er een gietijzeren as; in 1926 werd er een Timmers-ruwoliemotor geplaatst. De windkracht bleef echter in gebruik, totdat daar in november 1930 abrupt een einde aan kwam. De Dalfser Courant van 14 november 1930 bevat het volgende bericht: "terwijl Fakkert met zijn molen aan het malen was, sloeg plotseling een zeil stuk, dat al draaiende een stuk van het hekwerk van de stelling wegsloeg. Het houtwerk kwam terecht op de school en de woning van het hoofd van de school. Niemand raakte gewond."
Op 21 november 1930, toen de fa. Bisschops bezig was met herstel van de schade, kwam de gehele stelling naar beneden. Van de drie daarop aanwezige molenmakers raakten er twee gewond. Aangenomen moet worden dat óf de stelling al in minder goede staat verkeerde óf door de klap van het zeil ontzet is geraakt.
Van herstel werd afgezien en de roeden en staart werden verwijderd. Lang bleef de molen staan als romp met kap.

In 1932 stond de romp nog vrij. Volgens de eigenaar was er een plan voor nieuwbouw ontworpen, waarbij de romp vrij zou komen te staan en eventueel gerestaureerd zou worden. De komst van de andere wethouder betekende evenwel dat dit werd afgekeurd. In de jaren '60 gingen er loodsen tegenaan en het binnenwerk eruit, ten gunste van een maalderij.

In 1963 werden er nog plannen ontwikkeld om de molen te restaureren, maar daar kwam toen niets van terecht. Later verdween ook de kap en kwam er het puntdak voor in de plaats. De achtkante bovenbouw was oorspronkelijk met riet gedekt, maar sinds het mengvoederbedrijf erin trok is het riet vervangen door kunstleien.

Nadat er al jaren plannen waren voor algehele reconstructie van de windmolen, werd dit in 2010 werkelijkheid. Niet alleen de molen, maar ook de fraaie molenaarswoning (1891) werd Rijksmonument.

Nadat het maalbedrijf was opgeheven, werden de omringende gebouwen gesloopt, waarna de molenromp weer vrij kwam te staan. Vervolgens werd het bovenachtkant van de onderbouw getild, om ter plekke te worden hersteld.

Op 30 juni 2011 werden molenstenen, achtkant, koningspil, bovenbonkelaar en tot slot de kap geplaatst. Eerder was de gemetselde onderbouw, met gebruik van oude bakstenen, weer op de oorspronkelijke hoogte gebracht. 9 september 2011 werden beide roeden gestoken. Hierna werd de molen verder afgewerkt.

Op 11 mei 2012, de dag voor de Nationale Molendag, is de molen feestelijk in gebruik genomen. Sindsdien draait de molen regelmatig en wordt er ook gemalen.

toelichting naam

De molen is vernoemd naar de familie, die vanaf de bouw eigenaar was en dat tot in de 21ste eeuw is gebleven.

unieke eigenschap

Dit is, verrassend eigenlijk wel, want jarenlang niet compleet, de hoogste molen van de provincie Overijssel.