Molen De Gouden Engel, Alkmaar-Koedijk

Alkmaar-Koedijk, Noord-Holland

Kanaaldijk 236b
1831 BE Koedijk
Vincent Kraan
Jaarrond woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur.
toegangsprijzen
Rondleiding op afspraak min. 10 personen a € 6,00 p.p. Toegang zonder rondleiding kost € 3,00 per persoon vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar = € 2,00 per persoon.
Biologische meelproducten en andere levensmiddelen
museuminformatie
Elektrische maalderij uit 1929 te bezichtigen (vragen bij de molenaar). Expositie Koedijker Erfgoed op zolder Molenschuur. Gratis toegankelijk.
AKG lid
bijzonderheden
Toegang zonder rondleiding ( waarbij de bezoekers een beschrijving meekrijgen) kost € 2,50 per persoon vanaf 12 jaar. Kinderen tot 12 jaar = € 1,50. Rondleidingen buiten de vaste vrijdag kan op afspraak voor groepen van minimaal 10 personen en kost € 2,50 per persoon.

Grenen achtkant (douglas), gedekt met verticale houten delen (grijs geverfd), op gemetselde voet
Gedekt met verticale delen met daarover dakleer (grijs geverfd).
inrichting

Twee koppel 16der blauwe stenen (waarvan één nog niet maalvaardig) op halfzolder op de stellingzolder; centrifugaalbuil, mengmachine en mengketel (alle elektrisch aagedreven); sleepluiwerk (gecombineerd met afschietwerk).

Eenvoudige baard, donkergroen geverfd, rood afgebiesd, met het jaartal '2008'.

Boven de grote toegangsdeuren een bord met ronde bovenzijde met een afbeelding van een engel met twee korenaren in haar arm, schuin achter haar een molensteen en schuin voor haar twee zakken graan met nog een korenaar en boven de afbeelding in de ronding van het bord de naam van de molen De Gouden Engel en onder de afbeelding het rijm:
"laag geboren
hoog geschoren
tussen twee stenen
mijn naam verloren".
Onder het rijm het bouwjaar '2008' met links daarvan de afbeelding van een tarwe- en rechts van een gerstenaar.

Engels. Kruihaspel.
Vlaamse vang; 5 vaste stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Kneppel; pal.

Deze molen heeft bij de bouw geen wiekverbetering gekregen.

Geraedts ✉︎ 10 2008 2009 aanw. 05,20

Fa. Poland (Oterleek) 2008/09
geschiedenis

De Firma Wed. C. Bos Czn. elektrische maalderij, het familiebedrijf aan de Kanaaldijk te Koedijk, leverde tot eind 1999 veevoederproducten, zoals paarden-, kalver-, runderbrokjes, schapenmeel, lammerenbrok e.d.

Op initiatief van de laatstlevende van de familie, Johannes "Jo" Bos, werd in 1995 de Stichting Johannes Bos opgericht, welke eerst na zijn overlijden in 1997 actief is geworden. Het nieuwe stichtingsbestuur heeft toen het plan ontwikkeld te komen tot de bouw van een molen op het terrein aan de Kanaaldijk 235/236 en vrijwel direct opdracht gegeven de reeds bestaande maalderij uit 1866 en woonhuisje/kantoortje uit 1871 in originele staat te renoveren. Later is, op verzoek van de gemeente Alkmaar, de oudste uit 1894 daterende koolboet, die eerder op het terrein aan de Kanaaldijk 246 stond, daarbij geplaatst, dat wil zeggen: afgebroken, verplaatst, weer opgebouwd en geheel gerenoveerd.

Voor het sluitstuk van het plan: de bouw van de molen en molenschuur "De Gouden Engel" was eerst nog aan de orde de herbouw van de langhuisstolp (huisnummer 231), de nieuwbouw van twee stolpboerderijen (huisnrs. 233/234 en 244/245) en de dijkwoning (huisnr. 246).

Met de stenen onderbouw van de molen werd in 2008 begonnen. Op 6 februari 2009 werden achtkant en kap geplaatst; op 18 maart werden de roeden gestoken en de staart aangebracht.
Op 19 juni 2009 vond de opening plaats. Eind juni was één koppel stenen ook maalvaardig.
De molen is op vaste tijden geopend en er wordt ook geregeld gemalen.

Opmerkelijk: de grote gietijzeren deuren van de onderbouw zijn oud en afkomstig van het gesloopte gemaal van de Boekelermeer bij Alkmaar (1879).

toelichting naam

De naam van de molen is ontleend aan die van het traditionele Koedijker Sinterklaasfeest: het Gouden Engelfeest. Dit werd in vroeger tijden algemeen in Koedijk gevierd, maar heeft later sterk in omvang en bekendheid ingeboet. De verwachting is dat het op den duur zelfs helemaal zal verdwijnen. Nog steeds wordt het in kleinere kring gevierd op 31 december van elk jaar en dat is waarschijnlijk ontstaan als herdenking aan het schenken van een (houten) kerkje met daarbij de jaarwedde voor de dienstdoende pastoor en wel door Graaf Willem III in 1323. Deze jaarwedde werd uitbetaald in "gouden engelsen" een van oorsprong Engelse munt, die in de late Middeleeuwen in Holland een gewild, want betrouwbaar, betaalmiddel was.