Molen Nooit Gedacht, Spijkenisse

Spijkenisse, Zuid-Holland

Sinds 1943 heeft deze molen op beide roeden het systeem Van Bussel.

As g.n., Waal & van Driest, De
Waal & van Driest, De

Van Rhoon (1861) M. Herrewijnen, Spijkenisse (2010)
geschiedenis

De huidige molen had minstens twee voorgangers. In 1839 brandde een houten korenmolen af. In 1840 werd deze in steen weer opgebouwd in opdracht van Hugo Vermaas.
In 1860 werd deze molen alweer afgebroken en hetzelfde jaar door metselaar Van Rhoon opgebouwd. Nog steeds was Hugo Vermaas de molenaar; dat was hij, blijkens een notariële acte, ook nog in 1867.

In 1881 werd Leonardus van Roon eigenaar en later zijn zoons. In 1911 verkocht de familie Van Rhoon de molen aan een nieuw opgerichte coöperatie Ons Belang waarin plaatselijke boeren participeerden. Vanaf 1911 tot 1918 waren er diverse molenaars op de molen; in het laatste jaar kwam Jan van Kranenburg, afkomstig uit Moordrecht, in dienst van de coöperatie.

In 1943 werd de molen onder advies van Chris van Bussel grondig opgeknapt: Engels kruiwerk, nieuwe kapbedekking met icopal, nieuw halslager, nieuwe ijzeren lange spruit samengesteld uit twee U-binten en tenslotte werd de molen gestroomlijnd volgens het systeem Van Bussel (met ook nieuwe hekkens). Op 22 mei werd de molen plechtig geopend. Er was die dag nagenoeg geen wind, zodat het de tweede maal in zes weken(!) was dat de molen met volle zeilen moest malen. Ofwel: de stroomlijnwieken voldeden bijzonder goed. De windkracht bleef tot 1960 in gebruik.

In 1972/73 werd de molen opnieuw gerestaureerd en draaide sindsdien zo nu en dan. In de winter van 1999/2000 onderging de molen een nieuwe maalvaardige restauratie en kon op Molendag 2000 (13 mei) weer draaien. Vanaf dat moment werd ook weer af en toe gemalen.

Na 2000 werd duidelijk dat de omgeving van de Nooit Gedacht niet meer dezelfde zou blijven: op een steenworp afstand wilde de gemeente een theatergebouw neerzetten, met een (noodzakelijke) hoge toneeltoren. Om de molen hiervan niet de dupe te laten worden, werd het voorstel gedaan tot een forse verhoging. Na veel overleg (sommigen hadden grote bezwaren tegen een dergelijke ingreep aan een historische molen) werd hiertoe besloten: de molen zou worden verhoogd. Donderdag 16 april 2009 werden de roeden gestreken en de stelling verwijderd.

Thans is de molen niet langer een lage, maar juist een hóge stellingmolen. Onder de bestaande stenen romp, die in zijn geheel omhoog werd gevijzeld, zijn betonnen segmenten aangebracht en zo heeft men de molen verhoogd. Bij dezelfde gelegenheid werd ook het aantal rollen van het Engels kruiwerk van 25 naar 39 uitgebreid. De oude rails werd ook vervangen.

Verder leverde deze grote verbouwing ook nieuws op over het bouwjaar: dat bleek niet langer 1844, maar 1861. Onderzoek door Nico Jurgens leverde daar het bewijs voor.

In 2012 werd de kap weer met icopal gedekt, net als dat tussen 1943 en 1973 het geval was.

toelichting naam

De naam "Nooitgedacht" werd gegeven door de eerste Jan van Kranenburg, omdat hij "nooit gedacht" had een eigen molen te bezitten. Hij gaf deze naam bij het voltooien van de grote opknapbeurt van 1943.
Eerder was de naam "Ons Belang" in gebruik, hetgeen ongetwijfeld verwijst naar de coöperatie waarvan de molen een tijdlang deel uitmaakte.