Molen Stijve Molen, Meerkerk / Den Dool

Meerkerk / Den Dool, Zuid-Holland

Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; evenaar. Kneppel.

onbekend ✉︎ ? ? aanw.

Isaac Jacobszn. van Bramen (1665) Fa. Woudenberg, Ameide (1975/76)

De SIMAV is eigenaar sinds 1972

geschiedenis

De Stijve Molen kwam in 1665 in de plaats van een bouwvallig geworden wipmolen. Bouwer was Isaac Jacobszn. van Bramen; deze bracht 380 Carolusguldens in rekening.
Vanaf in ieder geval 1590 tot in de vroege twintigste eeuw is de polder Middelbroek, Ameide en Tienhoven steeds door vijf wipmolens bemalen. De Stijve Molen was de tweede van deze groep, de andere waren de Aver- of Haverslootse molen (verbrand 1920), de Rode Molen (gesloopt 1904 na stichting van een stoomgemaal), de Noordsewegse molen (verbrand 1918 na blikseminslag) en de Overtochtse - of Kademolen (gesloopt 1904 na stichting van het gemaal dat ook de Rode Molen overbodig maakte).
De Stijve Molen overleefde dit alles, zij het tenslotte bepaald niet ongeschonden. In 1949 kwam de molen buiten gebruik waarna een periode van verval volgde.

In 1967 nam aannemersbedrijf Woudenberg (Ameide) de molen voor ƒ 5.000,-- over van Klaas W. Kooyman, kweker te Vianen. Vijf jaar later verkocht dit bedrijf de molen voor ƒ 1,-- aan de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV).

In 1975-1976 werd de molen door Woudenberg gerestaureerd: de gehele kap, het wiekenkruis, enkele schoren in het linker zijbint van het bovenhuis, bovenzetel, steen- en voegburrie, het complete stormbint, achterzomer, kruischoren, staartbalk met hangbomen, de bovenste kokerbalken, twee ondertafelementen en de vangstukken werden vernieuwd.
Na de restauratie stelde men de molen op 2 september 1976 officieel in bedrijf. Op dezelfde dag werden ook de gerestaureerde Oude Weteringmolen te Streefkerk en de Bonkmolen te Lexmond in gebruik genomen.

In 2009 was een flinke herstelbeurt nodig, die betrof voornamelijk de waterlopen en de staart met trap.

toelichting naam

De molen staat aan het einde van de Stijvensvliet en kreeg zo, ter onderscheiding van vier buurmolens, alle een wip, een naam en geen nummer. De aanduiding "Nr. 2" was evenwel ook denkbaar (en juist) geweest.

wetenswaardigheden

Het complete bouwbestek van deze molen bleef bewaard. Hieruit blijkt dat de ondertoren bij de bouw van houten delen werd voorzien. Wanneer dit alles is vervangen door riet is niet bekend.