Molen De Korenaer / Prins Maurits, Den Haag-Loosduinen

Den Haag-Loosduinen, Zuid-Holland

William Bouter (30-6-2018)

Den Haag-Loosduinen
Den Haag, Zuid-Holland
Gemeente Loosduinen, sectie O, nr. 648
landschappelijke waarde
Tamelijk gering: de molen is ingebouwd geraakt tussen allerhande stedelijke bebouwing en beplantingen.

2552 BA Den Haag
Rien Koolstra / Alexander Bruning / Rob Potter

In principe donderdag en zaterdag en op afspraak.

Verkoop diverse meelproducten

Ronde stenen molen op vierkante stenen voet

Twee koppel 16der kunststenen; twee regulateurs; sleepluiwerk

versieringen

Aardige baard, oranje geverd, wit afgebiesd met de opschriften 'ANNO' '1721' en daaronder 'DE KORENAER'

Boven de toegangsdeur een sluitsteen met in sierlijke cijfers het jaartal '1721'.

Rollenkruiwerk; 30 houten rollen. Kruirad.
Vlaamse vang; 4 scharnierende stukken. Vangbalk met haak; vangstok. Pal.

Derckx ✉︎ 384 buiten 1981 1981? buiten aanw. 21,60
Derckx ✉︎ 385 binnen 1981 1981? binnen aanw. 21,50
Pot ✉︎ ? binnen ? 1957 binnen 1981 21,60
Pot ✉︎ ? buiten ? 1957 buiten 1981 21,60

De Prins van Oranje ✉︎ 864 1873 1980 aanw.
As 289, Penn & Comp, F.J.
Penn & Comp, F.J.
✉︎ 289 1863 1980 04,00

De gemeente Den Haag is reeds eigenaar sinds 1925.

geschiedenis

De huidige molen van Loosduinen werd in 1721 gebouwd. Voor die tijd stonden er op deze plaats al molens. De eerste werd in 1310 geschonken door Graaf Willem III van Holland. Deze molen werd na ruim 250 jaar in 1569 gesloopt, zónder opvolger: enige tientallen jaren moest Loosduinen het zonder molen stellen.
Pas in 1595 werd, onder gezag van Prins Maurits, een nieuwe molen gebouwd. Deze waaide in 1720 tijdens een orkaan om, waarna een nieuwe molen werd gebouwd: de huidige. Onduidelijk is, of de voorganger een standerd- of een wipkorenmolen is geweest. De vierkante onderbouw suggereert een wipmolen, maar afdoende bewijs daarvoor is tot op heden niet gevonden.

Productief malen hield hier al vroeg op. In 1925 kreeg de gemeente Den Haag deze toen al buiten bedrijf zijn molen in eigendom. De gemeente deed echt haar best, de molen in behoorlijke staat behouden. Zo werd omstreeks 1956-1957 een nieuwe stelling  aangebracht en ook was er de verplichting, dat de molen 52 maal per jaar (één keer per week dus) moest draaien. Ondertussen breidde Den Haag steeds meer uit, wat tot gevolg had, dat de windvang duidelijk minder werd en productief malen eigenlijk niet goed meer mogelijk was.

In 1980 vond een grote restauratie plaats, waarbij o.a. de bovenas werd vervangen (door een andere sloopas). Een aantal jaren later werd de molen steevast bemalen door een vrijwillig molenaar.
Toen in 2015 een molenaar ermee stopte, stagneerde het draaien van de molen. Begin 2017 is dit weer opgepakt en wordt er, indien mogelijk, ook weer gemalen, voornamelijk voor demonstratiedoeleinden.

De oude gietijzeren bovenas werd, zoals al vermeld, in 1980 vervangen. In de kop was namelijk een breuk geconstateerd. Maar deze as was al opmerkelijk en zeer waarschijnlijk tweedehands: het aslichaam vertoont een duidelijke kromming, vermoedelijk als gevolg van brand. Aan te nemen is, dat men ooit voor deze molen een sloopas heeft aangekocht en die kromming daarbij voor lief heeft genomen. Sinds de vervanging wordt deze bovenas los naast de molen bewaard.

Een ander opmerkelijk constructiedetail dat nader onderzoek verdient: de maalzolder ligt een meter lager dan de stelling. Tóch een verwijzing naar een wipkorenmolen?