Molen Grutterij Heenvliet, Heenvliet

Heenvliet, Zuid-Holland

Nissewaard, Zuid-Holland
Voorne-Putten
(coƶrdinaten zijn bij benadering)

Cornelis Abrahamszoon van der Meer werd geboren in 1755 in Zwartewaal.
Hij trouwde in 1777 in Zuidland met Sophia Bijlaart. Voor zijn huwelijk woonde hij in Vlaardingen. Na het overlijden van Sophia Bijlaart hertrouwde Cornelis in 1780 met Maria Overweel in Heenvliet. Dit echtpaar had 9 kinderen, waaronder Jacob, geboren in 1784, en Abram, geboren in 1791.
Cornelis overleed in 1805, waarna zijn vrouw het gruttersbedrijf overnam.

Hun zoon Jacob, van beroep grutter, trouwde in Heenvliet 1817 met Catharina Denkers uit Geervliet.
Zijn broer Abram was ook actief als molenaar, want tussen 1815 en 1818 was hij pelmolenaar in Heenvliet, grutter in 1822, koren- en pelmolenaar tussen 1825 en 1827 en korenmolenaar in 1850.
Jacob en Catharina hadden 7 kinderen, waaronder Andries, geboren in 1822.
Jacob van der Meer overleed in Heenvliet in 1845.

Hij werd opgevolgd door zijn zoon Andries, die in 1850 trouwde met Anna van Straten Huijsman. De grutterij werd in 1858 door brand verwoest en daarna herbouwd. Hierna bood Andries de grutterij te koop aan in een advertentie in het Nieuw Amsterdamsch Handels-en effectenblad van 25 oktober 1859:

"OPENBARE VERKOOPING te HEENVLIET bij veiling op Woensdag den 26sten October 1859 en bij afslag op Woensdag den 9den November 1859, op beide dagen des voormiddags ten 11 ure, ten Herberge van de Wed. P. van der Meer, aldaar, van: Eene sedert onheugelijke jaren in werking zijnde GRUTTERIJ met annex WOONHUIS, waarin eene Kruideniers-Affaire wordt uitgeoefend, in 1858 geheel nieuw herbouwd, een TUIN en een perceel WEILAND, uiterwaard, alles staande en gelegen in de Gemeente Heenvliet, Kadastraal Sectie B, Nrs. 327, 670, 670bis en 165; alles dadelijk te aanvaarden, kunnende een gedeelte der Kooppenningen als 1ste hypotheek op de Goederen gevestigd blijven. Nadere informatiƫn zijn te bekomen bij den Eigenaar A. VAN DER MEER en ten Kantore van den Notaris M. L. VAN DEN TOL, te Heenvliet".

In 1859 kocht Pieter van Ensbergen de grutterij. Hij was geboren in 1820 in Heenvliet en was van beroep brievengaarder (beheerder van een hulppostkantoor). Hierna veranderde het pand van functie.

Onderzoek en informatie van Anton Bom, 2 mei 2024