Molen Grutterij in de Voorstraat, Voorschoten

Voorschoten, Zuid-Holland

| Nieuw opgenomen molen

Voorschoten
Voorstraat
Johannes Martinus Oomen B-571 huis, grutterij en erf

geschiedenis

In 1810 trouwde de grutter Cornelis Burgersdijk in Rijswijk met Catharina Johanna Oosterveen. Het echtpaar verhuisde naar Voorschoten, waar drie kinderen geboren werden tussen 1811 en 1817.

In 1829 overleed Catharina Johanna in Voorschoten, waarna Cornelis verhuisde naar Leiden.

31-01-1825: In een advertentie in 's Gravenhaagsche Courant van 31 januari 1825 werd de grutterij te koop aan geboden: "Een hecht, sterk en weldoortimmerd HUIS, ERVE en TUIN, zijnde een van ouds vermaarde zeer gelegen en wel ingerigte Grutterij, met deszefs Stalling, Wagenhuis, Grutmolen en verdere getimmerten, staande en gelegen ïn de Dorpstraat, nr. 91 en 92 te Voorschoten; zijnde voor deze geweest twee Huizingen, thans belend ten oosten P. Reyers, en ten westen de weduwe Cornelis yan den Berg, strekkende voor van het gangpad nevens de Dorpstraat tot achter aan de Buurtsloot; aangeslagen in 's Rijks lasten over 1824, als gebouwd eigendom, tot ƒ20.60; belast met eene jaarlijksche erfpacht, groot vijftig cents.
Het voorschreven perceel, dat met primo Mei 1825, bij de betaling der kooppenningen kan worden aanvaard, is te zien Maandag, Woensdag en Vrijdag, van iedere week, van des voormiddags tien tot des namiddags drie uren. Nadere onderigtingen zijn te bekomen ten kantore van de Notarissen N. BERVOETS en J.J. VERWOERT, in 's Gravenhage, en ten kantore van den Notaris H. VAN DUYL, Jz te Delft; zullende de memorie van lasten acht dagen voor de veiling bij eerstgemelden Notaris ter lezing liggen".

De grutterij werd gekocht door Johannes Martinus Oomen. Hij was geboren in Wateringen in 1804. In 1829 trouwde hij in Maassluis met Apolonia van Stralen, geboren in 1802. Hun eerste zoon werd geboren in 1832 in Voorschoten.

21-04-1834: In 1834 werd de grutterij weer te koop gezet, zoals blijkt uit de advertentie in de Leydse Courant  van 21 april 1834: "Men is van meening, ten overstaan van den Notaris J. C. HUMMEL, ten huize van Dammes van Leeuwen, in het Wapen van Voorschoten, aldaar, op Woensdag den 14 Mei 1834, des avonds ten zeven ure, in het openbaar te veilen, en op Woensdag den 21 daaraanvolgende, mede des avonds ten zeven ure, finaal te verkoopen: Eerstelijk: Een HUIS, ERVE en GRUTTERIJ, met derzelver Grutmolen, Stallinge, Wagenhuis en verder Getimmerte, mitsgaders Tuin en Boomgaard, staande en gelegen in het Dorp Voorschoten, gemerkt met Nr. 91, Kadaster Sectie B, Nr 570 en 571. En ten tweede: Een HUIS en ERVE, staande en gelegen nevens het voorgaande, gemerkt met Nr. 92, Kadaster Sectie B Nr 569, Zijnde inmiddels uit de hand te koop, en nader onderrigting te bekomen ten Kantore van den genoemden Notaris, wonende in Katwijk aan den Rijn, Nr. 53.

Johannes Martinus Oomen verbleef in 1839 in Maassluis en vanaf 1842 in Den Haag, waar hij in 1851 overleed.
In het bevolkingsregister van Voorschoten voor de periode 1845-1849 komen geen personen voor met het beroep grutter. Het pand kreeg waarschijnlijk een nieuwe bestemming. Het is nu een Gemeentelijk Monument in de Voorstraat te Voorschoten.

IInformatie van en onderzoek door Anton Bom, 24-04-2024