Molen (rosmolen), Amerongen

Amerongen, Utrecht

aan de Achterweg (nu Burg. v.d. Boschstraat)
Utrechtse Heuvelrug, Utrecht
Alblasserwaard
(coördinaten zijn bij benadering)

eigendomshistorie

13-08-1650: Akte van hypotheek ten behoeve van Johan Verwey, drost van Amerongen, ten laste van Steven Petersz. onder verband van de wind- en rosmolen met bijbehorend land

1650: Stukken betreffende de erfpacht van de wind te Amerongen, waarvan aan Godard Adriaan van Reede door de Staten van Utrecht de eigendom is verleend, 1650, met retroakte, 1603

15-02-1651 en 09-05-1651: Steven Petersz, molenaar, x Marrigje Cornelis Toll transporteren aan Johan Rijcksz vant Sandt, brouwer in de Roos te Amerongen

04-07-1652: Cornelis Thijsz, molenaar te Amerongen.

01-10-1655: Cornelis Matthijsz molenaar.

1659: Verkoopcondities door Klaas Gerritsz. van Rijswijk met akte van toewijzing aan Hendrik Rutgersz. van de wind- en rosmolen aan de Achterweg te Amerongen, goedgekeurd door de heer van Amerongen, die het recht van nakoop bezit, 1659

20-02-1660: Johan Verweij drost n.o. contra Hendrick Rutgersz molenaer en Harman Cornelisz Pijsell.

23-01-1660: Johan Wijck domineert T.T Utrecht contra Henrick Rutgersz Molenaar. Den heere eijser seijde dat Gerrit Stevensz vanwege tiend heeft verkoft enige weijt

29-09-1662: Jan Jansz contra Hendrick Rutgersz molenaar tot betaling van 16 gulden als rest van coop van bosch

16-02-1663: Grietje Gijsberts wed Aert Jansz smit neemt hypotheek van Andries Keck van 500 gulden op de molen van Amerongen. Kerk van Amerongen 400 gulden 16-2-1663 geconstitueerd bij Grietjen Gijsbertsz op de molen, huis, en land daar annex, nu eigendom dhr. van Amerongen.

22-08-1663: Steven Petersz Molenaar x Marrigje Cornelisdr Toll nemen hypotheek van Jan Verweij, drossaard te Amerongen, van 1540 gulden op zijn wind- en rosmolenshuijsinge ende hofstede met het lant

14-05-1664: Grietje Gijsberts wed Aert Jansz contra Hendrick Rutgersz als possesseur vande wijnt en rosmolen

06-10-1669: Willem Tol en Huijbert Jansz Tol verklaren op verzoek van Diderick van Eck van Panthaleon, heer van Lievendaal, dat Hendrick Rutgersen, molenaar te Amerongen, in hun bijwezen heeft gehuurd van de heer van Lievendaal de brouwerij van de Roos, staande aan de westzijde van de steeg, strekkende van de Nederstraat af naar de ridderhofstad van Lievendael toe

20-11-1671: Anna wed Hendrick Rutgersz molenaar alhier.

22-02-1672: Annigje Jansz van Vreeswijck, wed Henrick Rutgersz molenaar, transporteert tbv de hypothecare crediteuren sonder prejuditie ende onvermindert een ider sijn goet recht de coorn-wint en rosmolens huijsinge en omtrent vier hondt lants en alles wat bij de molen behoort, staande aan de Achterweg.

1672 / 1674: molenaar Jan Evertsz verbrand met molen op Achterstraat?

04-05-1673: weduwe Jan Evertsz is molenaar op korenmolen

1674-1677: Stukken betreffende de executoriale verkoop door Jacob Jansz. Vos van de wind- en rosmolen te Amerongen en de overdracht daarvan voor 3000 gulden door koper aan Godard Adriaan van Reede, 1674-1677, met retroakte, 1663

geschiedenis

1623-1629: 2073 Stukken betreffende de door Godard van Reede in de Nederstraat te Amerongen gebouwde rosmolen

1652: 2077-2079 Akte van uitgifte in erfpacht van het recht van de wind door Godard Adriaan van Reede aan Steven Petersz. met akte van overeenkomst dat de rosmolen niet meer zal malen en de heer van Amerongen geen andere zal laten bouwen, 1651, met stukken betreffende de overdracht van deze erfpacht aan Cornelis Mattijsz.

1659: 2080 Verkoopcondities door Klaas Gerritsz. van Rijswijk met akte van toewijzing aan Hendrik Rutgersz. van de wind- en rosmolen aan de Achterweg te Amerongen, goedgekeurd door de heer van Amerongen, die het recht van nakoop bezit, 1659

1663: 2081-2084 Stukken betreffende de executoriale verkoop door Jacob Jansz. Vos van de wind- en rosmolen te Amerongen en de overdracht daarvan voor 3000 gulden door koper aan Godard Adriaan van Reede, 1674-1677, met retroakte

Herbouw van deze rosmolen is er voor zover we kunnen nagaan niet gekomen hoewel er wel een bestek vermeld wordt.

1677: 2085 Bestek van een rosmolen te maken achter de korenmolen te Amerongen, aangenomen door Gerrit Jansz. van Garderen

Locatie niet gevonden, coördinaten gegist.