Molen Staartmolentje van Rijnschot, Den Haag

Den Haag, Zuid-Holland

Loosduinen
Haaglanden
(coördinaten zijn bij benadering)

weidemolen

geschiedenis

Naar de bemaling van de duinpan Polder Segbroek heeft Wiard Beek uit Voorburg onderzoek gedaan.  Het volgende ontleen ik aan zijn (niet gepubliceerde) studie, pp 67-68.
Op een kaart van het Westland van Pieter Florisz. Sallem (ongedateerd, vermoedelijk midden 17e eeuw)  is in deze duinpan een molentje ingetekend. Voor dit molentje was in 1562 consent verleend ten behoeve van de bemaling van een stuk land van 8 morgen in het Segbroek. Het overtollige water werd afgemalen op de Haagse Beek. Het ging om een “startmolentge”, een staartmolentje of zelfkruiertje dus. Waarschijnlijk een soort weidemolen.
Leo van der Drift, 20 nov. 2023.

De molen staat aangegeven aan de noordzijde van de toemalige loop van de Beek, beoosten het Sent Maertens Laentgen ofwel SInt-Maartenslaantje, later de Nieuwe Slag en nu de De Savornin Lohmanlaan. Als landeigenaar staat Rijnschot vermeld.
Iets westelijker staat een potloodgetekend molentje, misschien een vergissing of een oude standplaats.
Op de topografische kaart van 1950 is het schuine stukje sloot, restant van de oude loop van De Beek, nog zichtbaar.