Molen Kopermolen van Anthony Slicher, Amsterdam

Kopermolen van Anthony Slicher
kopermolen

buiten de Sint Anthonispoort

geschiedenis
In 1598 verhuisde Anthony Slicher van Aken, het West-Duitse centrum van de koperverwerking, naar Amsterdam. In 1604 verzocht hij de Staten-Generaal om hulp bij het opzetten van de koperverwerking in Nederland, en hij verkreeg voor zes jaar vrijstelling van de invoerrechten op kalmijn, kolen en waarschijnlijk ook ruw koper.
Zijn kopermolen stond buiten de Sint Anthonispoort, maar in 1613 stonden de stadsbestuurders hem toe een tweede kopermolen te bouwen, vanwege de belangrijkheid eventueel binnen de stadsmuren.
Harmen Becx (zie Tenbruggencatenummer 17945) ging in 1612 of kort daarop een compagnonschap aan met Anthony Slicher. Over de grootte van beider inbreng ontstond weldra twist, waarbij Slicher er in 1616 waarschijnlijk in slaagde Becx uit de molen te verdrijven. In augustus 1616 wist Slicher beslag te leggen op een nieuwe, waarschijnlijk Duitse vinding om van door hem vervaardigd koper draad te trekken.
Bron: "De Trippen in de 17e eeuw", dr. P.W. Klein, 1965, blz. 324-326.