Molen (runmolen), Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort
buiten de Bloemendaalsepoort
Amersfoort, Utrecht
Eemland

Alzo deze wereld is komen te overlijden Cornelis Claasz en Aaltje Lubberts in haar leven echtelieden nalatende tot haar enige universele erfgenamen haar kinderen met name Lubbert Cornelisz van den Bijshaer, Wouter Cornelisz van Valkenhoef en Evertje Cornelis allen meerderjarig zijnde.
Evertje Cornelis, geassisteerd met haar man Aelt Berendsen Molenaar, erft de halve korenmolen en huizinge staande en gelegen buiten de Bloemendaalsepoort in de vrijheid van dezer stad, alsnog de gehele inboedel en huisraad, linnen en wollen, goud- en zilverwerk en al hetgene dat tot de inboedel behoort, alsmede een bedrag van 1000,00 gulden.

01-12-1712: Amsterdamse courant

Wouter van Valkenhoeff Eeck-Molenaer tot Amersfoort, is van meeninge te verkopen zyne Agtkante Run-Molen cum annexis, aenstonds, of met May 1713 te aenvaerden.

17-12-1712: Amsterdamse courant

Uyt de hand te koop om aenstonds, of op May 1718 t’aenvaerden een welgebouwde Agtkante Runmolen, in ’t Jaer 1706 nieuw gemaekt,
nevens 2 oude en 2 nieuwe schuuren; als mede 4 Woningen daer annex, staende aen de oude en nieuwe Utregtse weg buyten Amersfoort en eynde de Steenstraet en nog omtrent 400 roeden Tabaks Land daer agter gelegen; te bevragen aen Wouter van Valkenhoft, Eygenaer en Bruyker van dezelve Molen cum annexis.

28-01-1719: Amsterdamsche courant

De Voogden van de Onmondige nagelate kinderen van Johahannes Gosterkamp en Martina van Heereveen , zullen den eersten Febr. 1719 ’s namiddag ten 4 uaren, tot Amersfoort in de Keyzers Kroon verkopen,een vermaerde Agtkante Wind-Run- Molen, met touwen zeylen, benevens 4 Wooningen 4 Schuuren,en ontrent een Dam: Tabaks Land daer by gelegen,staende en gelegen buyten de poort der voorsz. stad , aen de straetweg , om op den eersten Juny 1719 te aenvaerden te bevragén te Amersfoort by den Procureur Craan,  en te Utregt by den Makelaer van Zweerd

18-12-1726: 's Gravenhaegse courant

Maendag den 13 January 1727, 's avonds ten 6 ure, zal men tot Amersfoort, ten huyze van den Wynkoper Goudoever, publyk verkopen, om met May aenstaende te aenvaerden, een neringryke achtkante RUNMOLEN, op een steene voet, niet deszelfs Schuren; als mede een plaisant Woonhuys, Tuynen, en omtrent een Dammaet Lands; benevens 2 aparte Woningen voor de knegts, alle staende en gelegen by de voorsz Molen, even buyten de Utrechtsepoort tot Amersfoort. De Conditien zyn te zien by den Not. van Zweerd te Utrecht, staende dezelve Runmolen.

NB De molen stond buiten de Bloemendaalse Poort, de woningen aan de Utrechtseweg!