Molen Zaagmolen van De Cloese, De Cloese

De Cloese, Gelderland

(coördinaten zijn bij benadering)

de molen was geheel van hout, dus moet het wel een 6 of 8-kante molen geweest zijn

11-12-1895: Nieuwsblad, gewijd aan de belangen van de Hoeksche Waard enz.
"Vrijdagavond geraakte de houtzaagmolen, staande onder 'de Cloese', te Lochem, in brand.
Aan redden viel evenmin te denken als aan blusschen, aangezien de molen midden tusschen de landerijen stond, waar geen water te bespeuren is."

09-12-1895: Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant
"Lochem, 6 Dec. Heden avond om zeven uur brandde de houtzaagmolen met schuur bij de Cloese geheel af; ook daar was geen blusschen aan."

09-12-1895: Zutphensche Courant
"Lochem, 6 Dec. Heden avond omstreeks half zeven geraakte de houtzaagmolen, staande onder 'de Cloese', in brand, in tijd van een uur was de geheele molen met bijstaande houtschuur verbrand, althans gelijk met den grond, daar het nog lang nabrandde.
Het was een felle brand, waarvan de oorzaak ligt en in de zoo goed brandbare materialen en in den sterken wind. Aan redden viel evenmin te denken als aan blusschen, aangezien de molen midden tusschen de landerijen stond, waar geen water te bespeuren is. Ongelukken en nadeelige gevolgen voor andere woningen in de buurt zijn niet voorgevallen. Jammer, dat de molen niet ging draaien, zeker zou dan het schouwspel nog prachtiger zijn geweest dan het nu reeds was, vooral het moment toen de half vergane kap met de wieken naar beneden stortten, een vonkenregen veroorzakende, die men niet licht bij kunstvuurwerk zal te zien krijgen. Naar men zegt, moet de molen, 's middags verbazend gedraaid hebben, zoodat sommige wandelaars dachten, dat hij op hol was.
Een warm loopen van de as met daarop volgend smeulen, toen de molen stil stond, zou dus tot de mogelijke oorzaken van dezen brand gerekend kunnen worden."

Deze molen heb ik nog niet kunnen thuisbrengen.
Geen locatie kunnen vinden.