Molen Loodwitmolen van Claas Muus, Monnickendam

Monnickendam, Noord-Holland

loodwitmolen

Monnickendam
Oude Zijds Burgwal, n.o.
Waterland, Noord-Holland

geschiedenis
Claas Muus, kocht op 16 februari 1766 voor 400 gulden en houten loods aan de Oude Zijds Burgwal, met als buren Jan Wijnands Groot en Jochem Springer aan de noordkant
en zijn tante Nelletje Muus aan de zuidkant. Haar huis stond aan de Kerkstraat.

Op 8 maart 1766 vraagt Claas aan het stadsbestuur of hij een klein stukje van het erf van het veerhuis mag nemen, omdat de gang te nauw is om de vaten voor zijn bedrijf te kunnen rollen. Hiervoor werd hem toestemming verleend.

Op 29 april 1766 koopt Claas Muus van zijn buren Jan Wijnands Groot en Jochem Springer een stuk grond met een stalling op de Oude Zijds Burgwal voor zijn paarden.

Op 7 maart 1767 heeft Claas een compagnon, t.w. Claas Walbeek, zij vragen (en krijgen) toestemming een steiger aan te mogen leggen over de Broekervaart

Op 17 juli 1779 staat de loodwitrosmolen te koop:
een wel geappropieerde loodwitmakerij, voorzien van een zo goed als nieuwe paardenmolen, platte steenen met hunnen spillen, schijfkoppen en maatbakken, lootpot, broeijloods, broeijbakken als mede een huijs, erven en schuur met een somerhuijs daar agter staande en gelegen binnen dezen Stadt in de Kerkstraat en agter uijtkomende op de Oude Sijts Burgwal en terzijde op de Kermergracht, alles in één verbonden.

Op 31 juli 1779 wordt de loodwitmakerij en het huis aan de Kerkstraat voor 3150 gulden verkocht aan de heren Teengs uit Edam en Kous Bos uit Ransdorp.

Claas Muus is op 13 november 1788 overleden te Amsterdam.

Bron: Jaarboek vereniging Oud Monnickendam