Molen Chocolademolen van Abel Vriese, Groningen

Groningen, Groningen

cacaomolen

Groningen
Groningen (stad)

Octrooyboek (blz 27-28), archief van het Groninger stadsbestuur van 1594-1815:
"Op den Requeste van Abel Vriese te kennen gevende, dat 13 jaren in een chocolademoolen in Zeeland heeft garbeid en wel inclineerde om zig hier te stabileiren en mede het Borger recht van deze Stad te winnen zijn om zijn vorig bedrijf bijderhand te vatten waar toe egter de Remonstrant alzo zulken fabrieq met een paard moet worden gedreven swaare onkosten moet anwenden, en bedugt dat zulks door anderen mogt worden opgericht.

Na gehoord en ingenomen rapport der Heren Raads Gecommitteerden hebben de Heren Borgemesteren en de Raad aan den Remonstrant een Octroij om met uitsluitingen van anderen in deze stad, en de Stads Jurisdictien een Chocolade te mogen oprigten en houden voor de tijd van Vijftien jaaren geaccodeert. Acte Groningen den 15 Januari 1754".

Waar Abels molen heeft gestaan en hoe het hem verder is vergaan, is helaas moeilijk te achterhalen. Er zijn twee echtgenotes en drie kinderen van hem bekend. Het goedkeuren van het verzoek zorgde ervoor dat hij kon beginnen met zijn chocolademolen, en zo in het onderhoud van zijn uitdijende gezin kon voorzien. Voorlopig 15 jaar zonder concurrentie.

Bron: artikel "M van Molen -- Chocolade in de achttiende eeuw", Jaline de Groot, Groninger Archieven, mei 2021.

In het kadaster van 1811-1832 komt geen chocolademolen (meer) voor.