- naam
- Korenmolen van Voorschoten (2e)
- modeltype
- Wipmolen
- functie
- korenmolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 17869
- oude dbnr.
- V17869
- Meest recente aanpassing
- | Geschiedenis
Molen Korenmolen van Voorschoten (2e), Voorschoten
Voorschoten, Zuid-Holland
v
locatie
- plaats
-
Voorschoten
- plaatsaanduiding
- langs de Vliet
- gemeente
- Voorschoten, Zuid-Holland
- streek
- Rijnland
- geo positie
-
X: 91222, Y: 459653N: 52.12141, O: 4.45593
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
- opvolger
- geschiedenis
-
Op een polderkaart van Rijnland uit 1746 staat de molen nog in de Zuid-Hoflandpolder getekend als een wipmolen. Dus de oude wipkorenmolen heeft er 94 jaar gestaan.
In 1739 werd Ary Toledo de eigenaar van de molen. Nu we weten dat hiervoor een andere molen type heeft gestaan. We gaan er vanuit dat Ary Toledo de opdrachtgever voor de bouw van de stenen korenmolen was en de naamgever van de molen.
Nico Varkevisser 22 okt. 2020.In 1645 besloten Jacobsz van Egmond en de molenmaker Cornelis Jacobsz van Leeuwen op eigen kosten een nieuwe korenmolen op te richten met gebruikmaking van de stenen van de oude molen aan de Heerweg (Tenbruggencatenummer 08700). Hiertoe werd een stuk grond gekocht langs de Kerksloot en een breder stuk langs de Vliet voor de molenwerf. Zij waren verplicht op eigen kosten een brug te bouwen in de Molenlaan (Kerkpad) over de Vinkesloot waar thans nog een brug ligt.
Voor het windrecht moest de molenaar jaarlijks ƒ 25 betalen aan de Heer van Duivenvoorde, hij betaalde echter geen verponding (grondbelasting). Voor de bewoners en de bakkers van Voorschoten en Veur gold molendwang. De afscheiding van Veur in 1646 schiep de mogelijkheid tot het oprichten van een eigen korenmolen, die ook windrecht op zou brengen. Klaarblijkelijk werd deze mogelijkheid in 1725 dreigend, want toen kocht de Voorschotense molenaar Jan Corpershoek alvast het recht om zo nodig in Veur een molen te bouwen voor een jaarlijks windrecht van ƒ 25. Elders staat dat de molenaar van Voorschoten de bakkers en ingezetenen van Veur zou bedienen en dat hij de granen zou halen en brengen. Hieruit zou men kunnen opmaken dat de molen te Veur niet werd gebouwd.
Over de betaling van de windrechten werd in de Franse tijd geprocedeerd, zonder goed gevolg voor de vm. ambachtsheer. Zo werd gevonden, dat de molenaar van de korenmolen een overzetveer mocht houden en dat hij twee duiten tol mocht heffen van passanten gaande naar, of komende van de trekschuit, die bij de molen een aanlegplaats had.
Bron: onbekend.In 1691 trouwde de korenmolenaar Sijbrand Leenderts Korpershoek in Voorschoten met Cornelia Jans van der Klught. Hun zoon Johannes (Jan) werd geboren in 1695 en werkte mee op de molen. Jan trouwde in 1720 met Antje Jansse Berkel. In 1722 werd hun dochter Maria geboren en in 1724 hun zoon Sijbrand Jansse Korpershoek. Jan Korpershoek overleed in 1727 op 31 jarige leeftijd. Na het overlijden van Jan maakte Sijbrand Leenderts Korpershoek in 1728 een nieuw testament op, waarin hij zijn kleinkinderen Maria en Sijbrand tot enige en universele erfgenamen benoemde. Antje Jansse Berkel hertrouwde in 1728 met Ary Ariesz Tolledo, geboren in Voorschoten in 1705. Dit echtpaar kreeg 6 kinderen.
In 1733 maakte Sijbrand Leenderts Korpershoek, als voormalig korenmolenaar, een nieuw testament op, waarin hij geld naliet voor zijn zuster Aplonia Korpershoek. Hieruit blijkt dat rond die tijd Ary Toledo de molenaar geworden was. Maria Korpershoek trouwde met Anthonij van der Lelij, die eerst papiermolenaar was op de molen Delftzicht aan de Vrouwenvaart in Zoeterwoude en later moutmolenaar was op de molen de Bostelkuijp in Leiden. Sijbrand Jansz Korpershoek werkte later ook op deze molen.
Informatie van Anton Bom, 17-01-2025
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen