Molen Meestoof van Koudekerke, Koudekerke

Koudekerke, Zeeland

Koudekerke
nabij de Biggekerkestraat waar het Stoofweitje was
Veere, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
Waar nu het sportterrein ligt van de voetbalvereniging VCK, aan de Biggekerksestraat, stond de meestoof. De naam 't Stoofweitje herinnert nog aan deze meestoof.

Op 15 december 1733 kocht Pieter Brouwer drie stukken grond van wed. Christina Vos-Tandt.
Bekend is dat op 8 april 1755 Pieter Brouwer zijn meestoof deelde met 15 andere mede-eigenaren.

Middelburgsche Courant, 9 aug. 1760:
"Men adverteert en laat een iegelyk weten, dat men op Donderdag, dat wezen zal den 21. Augustus 1760, des Namiddags ten 4 uuren; openbaar en me den stokke, aan den Meestbiedende zal presenteren te Verkopen binnen den Dorpe van Koudekerke in dezen Eilande van Walcheren: Een schoone en Welgebouwde MEESTOOF, staan en gelegen binnen Koudekerke voornoemt, met deszelfs Toebehoren en Gereedschappen; alles drie dagen voor de Verkoopinge te zien."

Middelburgsche Courant, 20 juni 1765:
"Men adverteert en laat een iegelyk weten, dat men op Woensdag, dat wezen zal den 26. Juny 1765., des namiddags ten 6. uuren , Openbaar en met den Stokke aan de Meestbiedende zal presenteeren te Verkoopen, binnen den Dorpe van Koudekerke in dezen Eilande van Walcheren, een Schoone en Welgebouwde MEESTOOF, staande en gelegen binnen Koudekerk voornoemt, met deszelfs Toebehooren en Gereedschappen; alles twee dagen voor de Verkoopinge te zien."

Middelburgsche Courant, 5 april 1768:
"Men adverteerd ende laat een ieder weeten , als dat men op Vrydag, dat wezen zal den 15. April dezes Jaars 1768., des Namiddags ten 3. uuren praecys , in de Herberg, genaamd het Byltje, staande en gelegen buiten de Dampoort der Stad Middelburg in Zeeland, Publyk ende aan de minstaanneemende zal presenteeren te Besteden het afbreeken van de MEESTOOF tot Koudekerke, gelegen in den Eilande van Walcheren, ende het transporteeren der daar van komende Materiaalen na de Oostzyde van den Havendyk der gemelde Stad Middelburg, ende het Stellen van gemelde STOOF aldaar met de te kortkomende Materiaalen. De Bestekken zyn heden te zien by JACOB POLEY, Junior, tot Middelburg-in Zeeland voornoemd. lemand daar toe genegen zynde kome ten voorschreeve dage, uur ende plaats voornoemd, ende doe zyn profyt."

Middelburgsche Courant, 9 maart 1771:
"Op Donderdag den 14, Maart 1771, des Nademiddags om vier uuren Precies, zyn d'Heeren van de Perre en Meyners van voorneemen in het Wynverkoopers Huys, staande op de Noordzyde van den Dam alhier, aan de Minstaanneemende Aan te Besteden den Opbouw van één Nieuwe MEESTOOF op de thans reeds aldaar leggende Fondamenten, aan de Oostzyde van den Havendyk, zoo het Metzelwerk, als Timmer- en Smitswerk, en benoodigde Maljeniers Waaren. De Bestekken hier van zyn dagelyks van Negen tot Twaalf Uuren te zien, aan Huize Ed. Comptoir, in de Noordstraat."

De coördinaten zijn geschat op basis van de beschrijving.