- naam
- Herdijkte Zwarte Polder
- modeltype
- Onbekende windmolen
- functie
- poldermolen
- bouwjaar
- verdwenen
- toestand
- verdwenen
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
- Ten Bruggencate-nr.
- 17857
- oude dbnr.
- V17857
- Meest recente aanpassing
Molen Herdijkte Zwarte Polder, Cadzand
Cadzand, Zeeland
v
locatie
- plaats
-
Cadzand
- gemeente
- Sluis, Zeeland
- streek
- Zeeuws-Vlaanderen (west)
- geo positie
-
X: 18890, Y: 379688N: 51.38993, O: 3.43157
constructie
verwijzingen
- allemolens.nl
- Kijk op allemolens.nl voor historische foto's en documenten van deze molen
geschiedenis
- toestand
- verdwenen
- bouwjaar
- verdwenen
-
gesloopt
- geschiedenis
-
De Boerderij, 4 dec. 1919:
"Den Heer J.P. Quaak, eigenaar van den herdijkte Zwarte Polder, verklaart, dat de Watermolen, geleverd en geplaatst in bovengenoemden Polder, groot 25 HA., door den Heer K. Jongejans, Stoommolenmakerij te Westzaan, aan alle gestelde eischen meer dan voldoet.
Hoofdagent voor Zeeland: de heer S.W. Blok te Cadzand.
Cadzand, October 1919."
-----
Tijdens een zware noordwester storm brak in 1802 de zeedijk van de Zwarte Polder door. De polder, de Mells 'Oek, bleef tot 1822 onder water staan. Toen legde de Middelburgse familie De Bruin een zomerdijk aan door een deel van de schorren, van de Nolle tot aan de Schorrediek. In de nieuwe dijk kwam in de buurt van de Nolle een houten duiker, waardoor het overtollige polderwater op zee werd geloosd.
In de 20e eeuw werd hier een watermolentje opgericht. Het gebied dat bekend stond als Van Melles 'Oek, kreeg omstreeks 1930 de naam 't Poldertje.
Rond 1924 werd met buizen een waterafvoer gemaakt naar de Tienhonderdpolder, maar het land bleef zo nat dat het alleen als weiland bruikbaar was. Huurders waren paardenhandelaar Izaak du Bois en tot 1934 Laurencius Rijks.
Toen kwam hier de familie De Putter. Pieter de Putter werd de molenaar, en maakte het land geschikt voor akkerbouw. In 1936 zaaide hij alles in met tarwe, en het jaar daarna werd het molentje gesloopt. Toen werd er ook een nieuwe stenen waterafvoer gemaakt in de vroegere Van Melle's diek.
Bron: artikel "De Zwartepolder", Gerard van de Velde, in Nehalennia, zomer 2020, nr. 208.
aanvullingen
- trivia
- Molen op geen enkele kaart gevonden. Onze coördinaten zijn gebaseerd op de sluis (Sl) in de noordoostelijke hoek van de polder, op de topografische kaart van 1928. Tegenwoordig is dit allemaal natuurgebied, en de zeedijk is hier landinwaarts afgerond.
-
draag zelf bij
- foto's
- foto's insturen