Molen (volmolen), Delft

Delft, Zuid-Holland

Delfgauw
Delfland

Opregte Haarlemsche Courant, 23 okt. 1821:
"Maandag den 29 October 1821, wordt geveild:
Een welgelegen en zedert weinige Jaren geheel nieuw gebouwden achtkante WIND-MOLEN, gediend hebbende tot een Vol-molen) enz."

Rotterdamsche Courant, 17 jan. 1822:
"Men is van meening, op Donderdag den 24 Januarij 1822 te veilen, en op Donderdag den 31 Januarij 1822, beide de dagen des voormiddags te 11 uren, in de Herberg genaamd 'de Prins' even buiten de Oostpoort der stad Delft, finaal te verkoopen:
Een welgelegen, en sedert weinige jaren geheel nieuw gebouwden, zeer hecht en sterken ACHTKANTEN WINDMOLEN, bevorens gediend hebbende tot een VOLMOLEN, met te gelijker tijd gebouwd zeer ruim, hecht, sterk en logeabel Huis, Knechtswoningen en twee groote schuren, idem tuin, boomgaard, erf en werf; alles staande en gelegen aan de Delfgaauwschevaart, buiten de Oostpoort der Stad Delft, in den Zuidpolder van Delfgaauw onder de gemeente van Vrijenban."

NB Op de aangeduide plek bezuiden de Pijnackersche Vaart zijn ons alleen plateelmolen De Pauw en oliemolen Het Schaap bekend.