Molen Verfmolen aan de Vaartdijk, Assendelft

Assendelft, Noord-Holland

Verfmolen aan de Vaartdijk
verfmolen

Assendelft
onbekend

geschiedenis
In 1686 werd begonnen met de bouw van een verfmolen in opdracht van Jacob Cornelisz. Gorter. Op 9 mei van dat jaar kocht hij van Pieter Cornelisz. Plemp een kwart van het erf waarop de molen werd gebouwd. Het andere deel van het erf was reeds in bezit van Gorter. De verkoop werd als volgt beschreven: “Een erf van 50 roeden ten westen van de Regel achter de Nieuwe Zijde aan de Vaartdijksloot, met een beginsel van een verru molentie, dat nog heel weynigh ver is gebout.” Men was dus nog bezig met de bouw van de molen. Het erf lag op het grondgebied van Assendelft. Vermoedelijk was dit aan de westkant van de Nauernase Vaart, ongeveer tegenover de latere standplaats van de molen.

Al kort nadat de molen in bedrijf kwam werd hij afgebroken en naar de andere kant van de Nauernase Vaart geplaatst, waarom dit gebeurde is totaal niet duidelijk. Omstreeks 1690 kwamen alle aandelen van de molen in handen van Dirck Claesz. Kaet. Vermoedelijk gebeurde de verplaatsing onder zijn beheer.

- “250 Zaanse molens” R. Couwenhoven 2001 blz. 114-115
- “Gedenkboek van het olieslagerscontract” 1912