Molen De Eendragt / De Eendracht (1e), Kampen

Kampen, Overijssel

Kampen
buiten de Veenenpoort
Kampen, Overijssel

>
geschiedenis
Van Berkum-Bijsterbos verkocht de zaagmolen Susanna die tegenover de stad aan de overkant van de IJssel stond in 1796 aan zijn in dat jaar meerderjarig geworden achterneef Nicolaas van Berkum-Bijsterbos.
Nicolaas van Berkum-Bijsterbos, wiens grootvader eveneens het beroep van molenaar had uitgeoefend, had een vooruitstrevende instelling. Nog geen drie maanden na de aankoop van de Susanna maakte hij aan het bestuur van de stad Kampen zijn voornemen bekend een tweede houtzaagmolen te willen bouwen even buiten de Veenepoort te Kampen. Hij verkreeg de toestemming en noemde de nieuwe molen De Eendragt.

Uit historisch onderzoek is gebleken dat De Eendragt aanvankelijk een paltrok was, die pas later werd vervangen door de bekende stellingmolen.

- Arian M.H. Smit, "Ontheemde Zaanse Molens".
- informatie van Gerrit Keunen, 7 maart 2017.

Transport van onroerend goed, 2 mei 1843:
Houtzaagmolen met ondergrond genaamd de Eendracht met woningen etc., Kampen, buiten de Venepoort, sectie G nummer 5 t/m 10.
Comparant Nicolaas van Berkum Bijsterbos, statenlid te Kampen, verklaart verkocht te hebben aan Jan Hendrik Nijhuis een houtzaagmolen aan de IJssel met bijgebouwen en grond voor een bedrag van ƒ 4500 Het grootste deel hiervan blijft op het perceel gevestigd tegen 5 procent per jaar. Het afsluiten van een brandverzekering is een voorwaarde.

Op 19 juli 1843 verkocht Jan Hendrik Nijhuis, zaagmolenaar te Kampen, een huis, erf en where staande en gelegen aan de Buitennieuwstraat. En op 18 jan. 1844 nog een ander huis in dezelfde straat.

Borgtocht, 31 mei 1844:
Comparanten Jan Schouwenburg, zeilmaker, en Jan Hendrik Nijhuis, houtzaagmolenaar, verklaren een borgtocht te stellen, groot ƒ 400, als garantie voor de correcte betaling van de accijnzen door Hendrik Schipper, korenpelmolenaar, aan de ontvanger der directe belastingen te Kampen.
Bron: Kampen Notarieel.