Molen (kruitmolen), Delft

Delft, Zuid-Holland

buiten de Waterslootsepoort
Delft, Zuid-Holland
Delfland

ontploft
Akte 1759: houdende vergunning van "burgerneesters van Delft aan Moyes van Nederveen tot het bouwen van een kruitmolen in Vrijenban "voorbij de Kickert". 26 augustus 1592
1637
Akte 1735: houdende de toekenning van kruitmolens, werkhuizen, speelhuizen en landerijen buiten de Waterpoort van Delft uit de nalatenschap van Moyses van Nederveen door Abraham van der Heul aan zijn zwager Johannes van Nederveen ten overstaan van schout en gezworenen van Vrijenban. 6 mei 1637
1640:
Akte 8716:
Op 1-5-1640: Arijaentgen Jansdr. weduwe van Dirck Huijgensz. Thuijnesel en voormaals weduwe van Jan Huijgensz. Besemaker bekende verkocht te hebben aan Jan Jansz. arbeider wonende op de Kruitmolen buiten de Waterslootsepoort van Delft een kooltuin gelegen aan de Kikkert in Vrijenban, volgens de oude waarbrief waarbij verkoopsters eerste man zaliger hetzelfde van Jacob van der Dussen heer van Harenkarspel gekocht heeft d.d. 7-5-1622.
1641:
8739:
Op 28-3-1641: Claes Commertsz. van der Marck vleeshouwer te Delft bekende verkocht
te hebben aan Johan van Nederveen buskruitmaker wonende buiten de watersloot een kooltuin mede gelegen buiten de Watersloot ’t einde van de Kikkert in Vrijenban, zijnde eertijds gekomen van het convent [naam niet vermeld].
Bron en algemene informatie:
1638=1646:
Teun vd Vorm,Protocol van transorten en schuldbrieven van de Vrijenban 1638-1646

b>1665:
Akte 1746: Eigendomsbewijs van Abraham en Salomon van der Heul van een huis en kruitmolen achter de verf in Delft, overgedragen door Everhard van Lodensteyn ten overstaan van schout en gezworenen van Vrijenban. 1 december 1665, 1 charter
1742-1749: Stukken betreffende de vergoeding van de schade, veroorzaakt door de ontploffing van de kruitmolen, 1742. 1 omslag 556 Huurcedullen volgens welke Delft verhuurt aan Jacobus van der Sman een huis en schuur c.a., benevens twee morgen, 200 roeden onder Vrijenban, achter de gewezen kruitmakerij, 1742 en 1749
1746-1766:
Stukken betreffende de afbraak van den kruitmolen onder Vrijenban, even buiten Delft. 1746-1766
Bron: GaHetNa

De coördinaten zijn geschat ingevoerd, maar zullen er niet ver vandaan zitten.

Lieve Jacobs van der Hagen, jongman, kruitmaker, won. buiten de Waterslootsepoort (1692), ondertr./tr. Delft 19 apr./11 mei 1692 Maria Elisabeth Hofmans, won. Rietveld. Als hij op 3 febr. 1693 ‘2 dode kinderen’ laat begraven in de Oude Kerk, woont hij in de ‘Kruitmolen’.

Bron: Stamboomforum

6 februari 1723

On)roerend goed Delft (Kruitmolen): molen Vrijenban: kruitmakerij, woon-, koetshuis, stallinge, getimmerte met omtrent 8 M boomgaard, moestuin, weiland magazijn en kruithuis aktetype koop en verkoop Notaris Willem Vlaardingerwoud (1709-1741)

Personen Salomon van der Heul (Geregistreerde) Jurrianus van der Kost (getuige) Willem Staal (Geregistreerde) Jan Cornelis van der Sman (huurder) Jan Heineken (getuige) College ter Admiraliteit (Geregistreerde) Hendrick van Hoorn (koper) Catharina van der Heul (verkoper) Nicolaas van Hoorn (koper)

Bronnen: Inventarisnummer 161.2592 E folio 406

Informatie van Rangeeni Franssen, 9 april 2019