Molen Tabakstamper van Jan Claesz Gorter, Westzaan

Westzaan, Noord-Holland

Tabakstamper van Jan Claesz Gorter
tabakstamper

Westzaan
ten zuiden van de Mallegatsloot

geschiedenis
Op 17 juni 1701 verkocht Jan Claesz Gorter een tabakstampertje voor ƒ 600 aan Cornelis Jacobsz Gorter. Het molentje stond ten zuiden van de Mallegatsloot in Westzaan en had aan de zuidzijde van het erf Hilligont Jans als buurvrouw. Cornelis Gorter kreeg voor zijn zeshonderd gulden ook zeventien roeden erf, de schuur en het gereedschap van het molentje (GAZ. ORA Wzn 1592-334v).
De familie Gorter had allerlei belangen in deze molen, want op 7 juni 1703 verkocht Jacob Claasz Gorter voor ƒ 84,20 aan gereedschappen aan Cornelis Claesz Gorter.
Er werden dus in twee jaar tijd vier leden van de familie genoemd die bij de molen betrokken waren.
De gereedschappen, die in 1703 werden verkocht, waren:

balans, schalen & gewigt ƒ 35,-
2 molenseijle ƒ 8,-
4 kuipen & 4 seven ƒ 15,-
5 messen ƒ 8,-
2 rolle & twee schrapers ƒ 12,-
1 slijpsteen & back ƒ 3,-
8 sacken ƒ 3,20
totaal ƒ 84,20 (GAZ. ORA Wzn 1627A)

Dit zijn de twee enige mededelingen die over dit molentje gevonden werden. De startdatum, de datum waarop de molen weer verdween en een naam zijn niet gevonden.
Op de zuidoever van de Mallegatsloot in Westzaan werd in december 1726 De Kwikstaart of Discipel gebouwd door Claas Dirksz IJff. Dat was ook een tabakstampersmolentje. Wellicht was de molen van de familie Gorter een voorganger, maar zeker is dat niet. Van de Westzaner snuifmolens en tabakstampers is de molen van Gorter wel de tweede die werd gevonden in de stukken. Alleen De Noordaen in de Middel van Westzaan werd eerder - in 1691 - aangetroffen. Alle andere tabakstampers en snuifmolens dateren van ongeveer twintig jaar later dan de molen van Gorter, die dus in 1701 voor het eerst werd gevonden.

Ron Couwenhoven, 19 okt. 2017.