Molen Zaagmolentje van Cornelis Volkertsz Zijlemaker, Zaandam-Oost

Zaagmolentje van Cornelis Volkertsz Zijlemaker

achter Zuiddijk 108

geschiedenis
Cornelis Volkertsz Zijlemaker bouwde in 1867 achter zijn huis aan de Zuiddijk nr. 108 een klein molentje om jaloezielatten mee te zagen. Het kwam op de schuur achter zijn woning te staan en werd voorzien van een rondzaag.
Buurman Johan Hendrik Versteeg werd door de gemeente gevraagd of hij bezwaren had tegen het molentje, maar die had hij niet zodat Cornelis zijn lattenzagertje kon bouwen.

Wanneer dit kleine molentje weer van de schuur werd verwijderd is niet bekend (GAZ. OA 0207-19).

Zijlemaker - of Zeijlemaker zoals hij ook in de actes voor komt - werd in 1804 geboren. Hij kwam uit het Westfriese Kolhorn en was, zoals zijn naam al aangaf, zeilenmaker van zijn vak toen hij zondag 20 mei 1832 in Zaandam met de twintig jarige naaister Hanne Wieman trouwde.
Toen hij in 1867 het molentje achter zijn huis bouwde, kreeg hij ongetwijfeld hulp van zijn schoonzoon Thomas Blikslager die in 1859 met zijn dochter Maartje was getrouwd. Blikslager was timmerman van zijn vak. Cornelis Zijlemaker werd bijna 82 jaar oud. Hij overleed op 1 augustus 1885 om vier uur 's nachts in zijn woning in Zaandam (NHA - BS huwelijken en overlijden nrs. 10,36 en 191).

Ron Couwenhoven, 19 okt. 2017.