Molen Zaagmolentje van Cornelis Visser, Zaandam-West

Zaagmolentje van Cornelis Visser

aan het Noorderkerkpad

geschiedenis
Achter huisnummer 849 aan het Noorderkerkpad - nu de Parkstraat - in Zaandam stond een zaagmolentje op een schuur achter de woning. De vergunning voor deze stokkenzager werd op 26 juli 1864 aangevraagd door Cornelis Visser die daar woonde. Hij schreef in zijn aanvraag: 'Door het amoveren van meelmolen De Ruiter ben ik zonder betrekking.' Visser wilde in zijn schuur beginnen met de productie van stokken. Daarvoor had hij een molentje van zeer licht kaliber nodig.

Maar dat was niet naar de zin van buurman Jan Bes. Op 10 augustus van dat jaar meldde de gemeente Zaandam aan Gedeputeerde Staten: 'Naar ons is gebleken staat de molen niet op het einde van het Noorderkerkpad maar midden tussen de huizen. J. Bes, woonachtig in huis nr. 850 heeft bezwaar aangetekend, omdat hij vreest voor stuiven van zaagsel. Wij delen deze mening niet. Wel zijn er andere bezwaren als gevaar in geval van wegwerpen van as of roeden en hinder bij 's nachts malen door het geraas.'
Men meldde ook dat de buren J. van der Meer, H. Kabel, J. Helling en J. Rijks om hun standpunt was gevraagd. De eerste drie hadden niet gereageerd en Rijks had geschreven dat hij geen probleem met het molentje op de schuur van zijn buurman had. Een week later verleende Gedeputeerde Staten de vergunning 'omdat het bezwaar van J. Bes niet voldoende was om de vergunning te weigeren.'

Cor Visser mocht zijn molentje dus bouwen, maar niet bekend is wanneer hij hem weer verwijderde (GAZ 0207-11).

Ron Couwenhoven, 19 okt. 2017