Molen De Prinses (1e), Zaandam-Oost

Zaandam-Oost, Noord-Holland
v

korte karakteristiek

naam
De Prinses (1e)
modeltype
Kantige molen, stellingmolen
functie
pelmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17669
oude dbnr.
V17669
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zaandam-Oost
gemeente
Zaanstad, Noord-Holland
streek
Zaanstreek
geo positie
X: 116119, Y: 499566
N: 52.48244, O: 4.81485

constructie

modeltype
Kantige molen, stellingmolen
krachtbron
wind
functie
romp
achtkante bovenkruier
plaats bediening
stellingmolen
bediening kruiwerk
buitenkruier
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
Maarten Cornelisz Kop kreeg op 1 februari 1686 de windbrief voor de pelmolen De Prinses, die later bekend werd als Jonge Prinses. De molen werd gebouwd aan de Kalverringdijk, waar hij ten zuiden van oliemolen De Prins en ten noorden van de oliemolen De Gooijer stond. In de windbrief werden de belendingen als volgt vermeldt: ten zuiden Yff Jacobse en ten noorden Arent Koopman cum suis. De windpacht werd op 4 gulden gesteld. Dat was bijzonder weinig voor een pelmolen, want deze stonden vrijwel altijd op 12 gulden en waren daarmee de zwaarst belaste molens in de Zaanstreek. De Prinses moet dus van klein formaat geweest zijn. Opmerkelijk was ook dat de verbandacte, die bij de windbrief hoorde, pas op 15 augustus 1693 werd uitgeschreven. In zo'n verbandacte gaf de molenbaas zijn molen als onderpand voor het geval hij niet aan zijn financiële verplichtingen aan de Banne Oostzaan kon voldoen.

Pieter Jansz Couwenhoven, peller met De Witte Klok aan de Poeldijk in Oostzaandam, noteerde in 1794 in zijn molenlijst van verkopingen van pelmolens tussen 1766 en 1795 dat De Prinses voor ƒ 640 was verkocht tot afbraak. De molen ging dus ook ten onder in de grote pellerscrisis aan het einde van de negentiende eeuw.

Deze Prinses verdween toen uit het molenlandschap aan de Zaan tegenover Zaandijk, maar 23 jaar later werd het molenerf aan de Zaan opnieuw bebouwd.

Ron Couwenhoven, 12 sept. 2017.