Molen Patijneburchs Water Molentje, Naaldwijk

Naaldwijk, Zuid-Holland

watergang tussen Opstalweg 9 en 11
Westland, Zuid-Holland
Delfland
Naaldwijk E (1) 165 Willem Vellekoop, bouwman

geschiedenis
Op de kaart uit 1712 van Delfland door de broers Kruikius wordt ten noordwesten van kasteel Patijnenburch in Naaldwijk 'Patijneburchs Water Molentje' weergegeven. De molen was waarschijnlijk bedoeld om de waterhuishouding van (de tuinen rond) het kasteel te reguleren en is als zodanig aan te merken als weidemolen.

Aart Schouman (1710-1792) tekende een ongedateerd gezicht vanaf de terreinen van het kasteel naar 's Gravezande met links in beeld, gezien de zichtlijnen zonder twijfel, deze molen (Universiteit Leiden, digital special collections, PK-1969-T-142).

Ook op het minuutplan van sectie E (MIN08121E01) van de eerste kadastrale kaart van Naaldwijk uit 1819 wordt de molen nog weergegeven (moulin de Patijnenburch, perceel E165), maar op de bijbehorende oorspronkelijke aanwijzende tafel (OAT08121E005) wordt het perceel aangemerkt als landbouwschuur, onbelast, eigendom van Willem Vellekoop, bouwman uit Honselersdijk. Rond 1819 zal de molen dus uit gebruik genomen zijn. Opmerkelijk is wel het ronde grondplan terwijl de tekening van Schouman een vierkante wipmolen toont.

Het kan ook zijn dat de molen als inmaler diende om het water in de tuinen op peil te houden.