Molen (pompmolens), Gorinchem

Gorinchem, Zuid-Holland

pompmolen

Gorinchem
Alblasserwaard

Asterdamse courant, 11 februari 1809:
"Te Hardinxveld teekende de Rivier, den 6den dezer, des morgens ten 8 uren , 105 1/2 duim onder nul , en was 5 duim gevallen; de vloed aldaar was 8-duim gewassen. Te Papendrecht was de Rivier, dienzelfden dag , des morgens, 5 duim lager dan den dag te voren , de vloed was 8 duim gewassen, en 43 1/2 duim onder de oppervlakte' der Linge te Gorinchem. Her inundatie-water staat op de landeryen tusschen Gorinchem eo Schelluynen , ter hoogte van 9 voeten ; het wassen van hetzelve moeijelykheid is gelegen in het drooghouden van de Binnen-Stad , alwaar het regen- en kwelwater, door een Ketting-Molen, ter hoogte van 10 voeten , naar buiten moet worden gebragt. De aard-aanzetting, voor de ontzetting der Zogmuren aan den Steenen Beer aldaar, is reeds boven water. Het Hulpgat aan het west-einde van Papendracht, gelyk ook onder dat van Alblasterdam en Lekkerland , zyn ontsloten, en werkten des morgens van den 6den dezer ter hoogte van 10 duimen.
Te Nieuwpoort is het gevaar , voor het overloopen dier Plaats , grootendeels verdwenen; de doorbraak aan de noodkering onder de Poort is geheel en al, door de krachtdadigste in het werk gestelde middelen , gekeerd , en het Ingekomen water , door Ton - Molens , grootendeels weggemalen."