Molen van Van Hasselt, Amsterdam

Molen van Van Hasselt
lijnmeelmolen, trasmolen, blauwselmolen

hoek Weesperzijde - Graaf Florisstraat, Amsterdam
Nieuwer-Amstel
Nieuwer-Amstel D 178 (1) T.S.(?) Hasselt

geschiedenis
In de OAT's behorende bij de eerste kadastrale kaart van Nieuwer-Amstel (sinds 1964 hernoemd Amstelveen) uit 1818 is in de overzichten een lijnkoek, cement en blauwselmolen opgenomen voor ƒ 160,- (OAT07079IT01). Deze molen staat in de oorspronkelijke aanwijzende tafel (OAT07079D007) op perceel D178, maar dan met een onduidelijkere omschrijving: "fabriek lijn(...) molen met (...)", eigendom van T.S. Hasselt. Op de kadastrale kaart uit 1818 (MIN07079D01) is de huidige situatie op de noordelijke hoek Weesperzijde-Graaf Florisstraat goed te herkennen, ondanks dat de bebouwing inmiddels volledig vervangen is.

Gezien de hoogte van de aanslag is het mogelijk dat het een windmolen was, maar gezien de omvang van de fabriek zelf lijkt dat toch onwaarschijnlijk.

Bij dbnr. 6029 wordt het volgende gemeld:

"De ondergeteekenden berigten hiermede, dat aan hunne fabryk en maaldery op de Schans, aan de Reguliersgracht en Weteringpoort tot civiele pryzen gemalen worden alle soorten van verfstoffen...
Van Hasselt en Comp. op de Amstelgracht by fen Amstel..."
Amst Crt., den 12 Mei 1814.

De plaatsaanduiding van die molen geeft aan dat het niet dezelfde molen is, maar de naam van het bedrijf en de vestiging aan de Amstelgracht slaan wel op deze molen. Mogelijk zijn de maalactiviteiten na 1814 van de Weteringschans verplaatst naar de Amstelgracht / Weesperzijde. Op de OAT's behorende bij de eerste kadastrale kaart van Amsterdam uit 1820 is aan de schans tussen Reguliersgracht en Weteringpoort geen perceel (sectie I, nrs. 4066-4095 en 4180-4208) in erfpacht bij de firma Hasselt. Dit versterkt het vermoeden dat de maalactiviteiten tussen 1814 en 1818 zijn verplaatst.