Molen Overaetsveldse polder, Weesp

Weesp, Noord-Holland

Weesp
Noordelijke ringdijk, ten zuiden van het Smalweesp
Weespercarspel
Amstelland

geschiedenis
Op de kaart (van Dou?) uit 1647 staat deze wipmolen aan de dijk langs het Smalweesp aangegeven, waar later een stukje landinwaarts de achtkante opvolger werd gebouwd. Mogelijk is dit de molen die in 1618 door de molenmeesters van de Overaetsveldse polder gebouwd was op het land dat ze gekocht hadden van Willem Bruyninghsz (Bron: Geeske S. Koeman-Poel, 'Weesper molens. Weesp, Wind, Wieken, Werk', Hoogezand, 1982). Dat kan echter ook dbnr. 14745 zijn, dan is deze molen waarschijnlijk ouder.

De achtkante opvolger heeft rond 1652 de functie van de andere (3?) watermolens in de Overaetsveldse polder overgenomen. Die achtkante molen staat niet op onderstaand fragment van de kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland (actualisatie 1687 van een origineel uit 1647). Dat geeft aan dat het kaartdeel buiten het gebied van dat Hoogheemraadschap niet geactualiseerd is in 1687. Het kaartfragment geeft dus waarschijnlijk de situatie in 1647 weer.