Molen (molen op de westelijke stadspoort), Woudrichem

Woudrichem, Noord-Brabant

het westeinde van de middeleeuwse Molenstraat
Altena, Noord-Brabant
Land van Heusden en Altena

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

geschiedenis
Op een kaart uit ca. 1526 in het Gelders archief met een aanzicht van Woudrichem uit het westen staat 1 molen getekend, maar het betreft wel een apart exemplaar. Hij staat bovenop de westelijke middeleeuwse stadspoort van Woudrichem. Het lijkt een achtkante bovenkruier, maar toch ook vreemd getekend. Het lijkt zeker niet op een standerdmolen.

Deze poort is rond / voor 1573 verdwenen. In 1573 is Woudrichem door de geuzen helemaal platgebrand. Op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560 (zie dbnr. 17377) staat de poort nog wel, maar zonder molen. De standerdmolen dbnr. 17377 op die kaart is mogelijk de opvolger van deze molen.

Deze molen verklaart ook de naam van één van de oudste straten van Woudrichem, de Molenstraat. Deze westelijke stadspoort stond aan het eind van die middeleeuwse straat. Andere molens van Woudrichem stonden allemaal niet in de buurt van de Molenstraat.

De middeleeuwse Molenstraat was ongeveer 2x zo lang als de huidige. De nieuwere, nu nog bestaande, vestingwerken zijn gebouwd binnen de middeleeuwse stadsmuur.