Molen standerdmolen 10 buiten de Hintemerpoort, 's-Hertogenbosch

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

standerdmolen 10 buiten de Hintemerpoort

's-Hertogenbosch
Meierij van 's-Hertogenbosch

geschiedenis
Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van 's-Hertogenbosch en omgeving buiten de Hintemerpoort langs de oude weg naar Hintham 10 standerdmolens.

De oude weg liep volgens zijn kaart vanaf de poort recht naar het noorden en maakte vervolgens een bocht naar het noordoosten om verder te lopen langs (het verlengde van) de huidige Elzenstraat. De meeste molens stonden waar nu de plas De IJzeren Vrouw in het Prins Hendrikpark ligt.

Een groot deel van de molens is door Anthonis van den Wijngaerde afgebeeld op de achtergrond op zijn panorama van 's-Hertogenbosch uit ca. 1550 (zie dbnr. 4349).

In de ca. 50 jaar na 1560 zijn al deze molens verdwenen. Verreweg de meesten zullen verplaatst zijn naar de stadswallen van Den Bosch, in verband met de oorlogsdreiging. Van veel standerdmolens die in de stad stonden vanaf ca. 1600 is bekend dat ze eerder buiten de stad stonden, maar niet waar.

Eén van deze molens is ongetwijfeld een dubbeltelling met de Hoekmolen (zie dbnr. 15136), maar het is niet bekend welke van de 10 molens de Hoekmolen was. De Hoekmolen werd in 1594 in brand gestoken door belegeraars. Eén of meerdere van de overige 9 molens heeft mogelijk hetzelfde lot getroffen.

Op kaarten van Braun en Hogenberg uit ca. 1601 en 1610 en van het beleg van Den Bosch in 1629 komen de molens niet meer voor. Hierbij moet een slag om de arm gehouden worden, er mag niet vanuit gegaan worden dat wel aanwezige molens ook op die kaarten werden weergegeven.

Verder is over de individuele molens niets bekend, ook de functie niet, maar de meesten zullen korenmolens geweest zijn.

De coördinaten van de molens zijn geschat op basis van de kaart van Van Deventer.