Molen aen die bruggen, Vught

Vught, Noord-Brabant
v

korte karakteristiek

naam
Molen aen die bruggen
modeltype
Standerdmolen
functie
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
17570
oude dbnr.
V17570
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Vught
plaatsaanduiding
oostzijde Bosscheweg, Van der Valkhotel
gemeente
Vught, Noord-Brabant
streek
Meierij van 's-Hertogenbosch
geo positie
X: 148560, Y: 409083
N: 51.67052, O: 5.29411

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
In 1340 werd al een molen vermeld in Vught. Het is niet bekend op welke plaats die stond. Eeuwenlang worden in de documenten steeds twee molens in één adem genoemd: de molen 'aen die heyde' en de molen in Vught Sint-Lambertus parochie 'aen die bruggen'.

Op de kaart van Jacob van Deventer van omstreeks 1560 wordt een molen aangegeven nabij de Loonsebaan. Dit zal de molen 'aen die heyde' zijn. De twee molens zijn vermoedelijk omstreeks 1600 verdwenen. Daarna vinden we een molen aan het Moleneind, zie databasenummer 2223.

Informatie over de molens van Vught is ondermeer te vinden in: Henk van Stekelenburg ‘Leven van de wind. Windmolens en windmulders in Vught en Cromvoirt’, in: ‘Vught vanouds’ (Vughtse historische reeks, 1995)

Informatie van Nico Jurgens, 1`augustus 2007
-----

Op de kaart die Jacob van Deventer rond 1560 van 's Hertogenbosch en omgeving tekende (detail zie dbnr. 6757) wordt een tweede standerdmolen weergegeven aan de oostzijde van de toenmalige weg naar Den Bosch, net ten noorden van de afslag van de (huidige) Taalstraat naar de (huidige) Loonsebaan. Dit zal dan de molen 'aen die bruggen' zijn, hoewel een brug op de kaart niet te zien is, of het moet een dun zwart potloodlijntje dwars over de weg zijn bij de molen.

Het is mogelijk dat de molen aen die bruggen feitelijk net buiten de Vughtsepoort van 's Hertogenbosch stond. Daar tekende Van Deventer ook twee molens, maar vooralsnog wordt deze molen in het noorden van Vught het voordeel van de twijfel gegund.

Hoewel de functie niet gegeven is, mag er vanuit gegaan worden dat het een korenmolen was.

De coördinaten van de molen zijn gebaseerd op de kaart van Van Deventer. De weg naar Den Bosch loopt bij Van Deventer vanaf de afslag wel recht naar het noorden, niet lichtjes westelijk zoals de huidige Bosscheweg. Hiermee is rekening gehouden bij de plaatsbepaling van de molen.