Molen (standerdmolen), Amersfoort

Amersfoort, Utrecht

Amersfoort
ten noorden van / buiten de Kamp(buiten)poort
Amersfoort, Utrecht
Eemland

geschiedenis

1560-1594 ten noorden van / buiten de Kamp(buiten)poort Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van Amersfoort buiten de Kamppoort aan de Lage weg een standerdmolen. Gegevens over deze molen zijn verder niet bekend.

Mogelijk is de molen voor 1594 verplaatst naar de stadswal, als dbnr. 8362. ??

29-05-1439 Evert van Stoutenburch, schout, Johan Pothof, Willam Cairman en Johan die Wiise, schepenen te Amersfoirde, oorkonden dat Cossijn Arnts soen en Beatruys, zijn vrouw, aan de kerkmeesters van Zante Jans cappelle beloven jaarlijks aan Zante Matheeusvicarie 13 oude Vlaamse groten te betalen, gevestigd op hun molenwerf buiten de Camppoirte, waarop zij hun molen hebben gebouwd

08-04-1585 Besluit naar aanleiding van een brief van de heer van Villers om de molen buiten de Kamppoort te laten slopen. Tevens worden bezwaren naar voren gebracht wegens de legering van een afdeling ruiters van Banchou. Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

17-02-1589 De molenaar buiten de Kamppoort opgedragen de molen en zijn huis af te breken en in de stad te brengen

17-02-1589 Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

08-04-1589 Cornelis Francken en Jacob Berentsz beloven de molen buiten de Kamppoort te verplaatsen en committeren Laurenburch en Goert Andriesz om met de kerkmeesters van de Onze Lieve Vrouwekapel tot een overeenkomst te komen Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

14-04-1589 De molenaars bij de Kamppoort opgedragen hun molen binnen de stad te verplaatsen of buiten de jurisdictie van de stad

14-04-1589 Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810

04-12-1589 Betaalopdracht ten behoeve van Cornelis Francken en Jacob Barentsz als schadevergoeding voor het afbreken van hun molen

04-12-1589 Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort, 1300-1810 info boven en beneden verwisseld? Molen aan de Lage Weg standerdkorenmolen 1534-1825 buiten de Kamppoort In de 15e eeuw stond buiten de Kamppoort een windkorenmolen. In de 16e eeuw stond aan de Lage Weg een windkorenmolen. Vóór 1825 is die verdwenen.

09-11-1570; de helft van huis, hof en hofstede, molen en molenwerf die Franck en Anna bezitten en gebruiken, staande buiten de Kamppoort in de vrijheid van de stad Verkopende partij: Berent Wouterszoon, molenaar en zijn vrouw Aertgen Kopende partij: Franck Franckenszoon en zijn vrouw Anna Goirts

14-04-1585 Toekenning van schadevergoeding voor Berent Woutersz, molenaar buiten de Kamppoort, en zijn kinderen

07-04-1589 Besluit om de volgende dag vier karren bij de molen van Berent de molenaar te brengen om aarde te vervoeren in de Lage Weg Toegangsnummer: 0001.01 Stadsbestuur Amersfoort,

trivia

Jacob van Deventer tekent rond 1560 op zijn kaart van Amersfoort buiten de Kamppoort aan de Lage weg een standerdmolen. Gegevens over deze molen zijn verder niet bekend. Mogelijk is de molen voor 1594 verplaatst naar de stadswal, als dbnr. 8362.