Molen (standerdmolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

ter plaatse van het huidige Park Overwater
Middelburg, Zeeland
Koudekerke
Walcheren

geschiedenis
In een overeenkomst tussen Middelburg en de Heer van Beveren uit 1546 komt deze oliemolen voor het eerst voor, dan eigendom van Gillis Wouterszoon. Waarschijnlijk is dit dezelfde oliemolen die wordt genoemd in de overloper uit 1574, als staande in het blok 'agter de Hoogmeulen op 't Sand'.

Ondanks deze opname in 1574 is het de vraag of de oliemolen het beleg van Middelburg 1572-1574 heeft overleefd.

In 1596 is deze oliemolen (of een nieuwe oliemolen op ongeveer dezelfde plaats) eigendom van Guerardt Dorhoff. In 1603 was de cipier Charles Du Jardijn eigenaar. Deze molen heeft in 1610 niet gewerkt en wordt vanaf 1611 niet meer genoemd.

- J. Roose, 'Molens en molenaars van Koudekerke', 1983
- E. van Wijk, 'Molens in Middelburg', 1985
- P.K. Dommisse, 'Onderzoek naar de eerste omwalling van Middelburg', 1904

De molen komt voor op de kaart van Jacob van Deventer uit ca. 1560. Op de kaart van Van Deventer zijn de huidige Breeweg, de Oude Koudekerkseweg en (de verbinding daartussen) de Burgemeester Dregmanstraat (middenonder op de uitsnede) goed herkenbaar. Roose positioneert de molen ter plaatse van Langevielesingel 38, maar dat lijkt toch niet helemaal juist. De molen stond een stuk noordelijker van de Breeweg, ter plaatse van het huidige Park Overwater.