Molen Noordermolen, Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Hoorn
aan het Keern wz.
Hoorn

.

geschiedenis
Op de kaart van Oostwoudt uit 1723 staan aan het Keern drie molens getekend. Uit historische bronnen valt af te leiden dat het om de Noordermolen, de Roode Molen en de Oostermolen gaat.
De Noordermolen is de meest noordelijke molen aan de westzijde van het Keern. Deze staat al weergegeven op een kaart uit 1652. De oudste historische vermelding dateert uit 1682 en de jongste uit 1733. De molen staat niet op de kadastrale kaart van 1823 werd dus tussen 1733 en 1823 afgebroken.
Bron: "Archeologisch bureauonderzoek en advies voor de inpassing van de weg tussen de Provinciale weg en De Weel", C.P. Schrickx en M.H. Bartels, Gemeente Hoorn, Bureau Erfgoed, Archeologie, 2011.

Op de kaart van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen, door J. Dou, 1680, staat een standerdmolen aangegeven in de zuidwestelijke hoek van het Keern en de Berkhouterweg. Aangezien daar toen nog het Leprozenhuis stond, staat de Noordermolen wellicht wat te noordelijk op de kaart.

De molen bestond in ieder geval nog in 1803, getuige een advertentie in de Oprechte Haarlemse courant van 3 februari 1803:
"WIGGER TASMAN, Makelaar, zal op Saturdag, den 5 February, 1803 , des avonds ten 6 uuren, in de Doelens te Hoorn, presenteeren te verkoopen: Een hegte sterke WIND-KOORN-MOLEN, zynde een Stander-Molen, genaamd DE NOORDER, met de daarby behoorende HUIZINGEN, (zynde twee Wooningen) alsmede een Stuk GRASLAND, agter gemelde Molen gelegen , groot in onkosten 300 Roeden; nader informatie by voornoemde Makelaar."
Erwin Esselink, 5 mei 2017.