Molen Oostermolen / Valkmolen, Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Oostermolen / Valkmolen

Hoorn
aan het Keern oz.
Hoorn

geschiedenis
Op de kaart van Oostwoudt uit 1723 staan aan het Keern drie molens getekend. Uit historische bronnen valt af te leiden dat het om de Noordermolen, de Roode Molen en de Oostermolen gaat.
De Oostermolen (mogelijk ook Valkmolen genoemd) stond aan de oostzijde van het Keern. De oudste vermelding dateert uit 1733. De molen staat op de kadastrale kaart van 1823 onder nr. D15. Het is molen De Vergulde Korenaar die in 1950 als laatste korenmolen van Hoorn is afgebrand.
Bron: "Archeologisch bureauonderzoek en advies voor de inpassing van de weg tussen de Provinciale weg en De Weel", C.P. Schrickx en M.H. Bartels, Gemeente Hoorn, Bureau Erfgoed, Archeologie, 2011.

NB Op de kaart van Oostwoudt staat deze molen halverwege de Noorderpoort en de Berkhouterweg aangegeven, zuidelijker dan de latere molen van Kuin.

De molen staat op de kaart van het Hoogheemraadschap van Uitwaterende Sluizen uit 1680 op de versie in 4 bladen wel aangegeven, maar op de meer gedetailleerde versie in 16 bladen niet.

Op de kaart van West-Friesland, waarschijnlijk gemaakt in opdracht van de Hoge Raad van Holland en Zeeland in het kader van het Groot Proces tussen de vier Westfriese ambachten; toegeschreven aan Johannes Dou, 1651-1654, staat ten noordwesten van Hoorn deze molen aan de oostzijde van het Keeren, direct ten zuiden van De Vergulde Korenaar dbnr. 1399. De Vergulde Korenaar (of een voorganger) staat ook op de kaart.
Op het latere kadastrale perceel D15 staat De Vergulde Korenaar. Maar direct ten zuiden bestond precies zo'n terreinsituatie. Daar stond een molen op perceel D21, die nog wel is ingetekend, maar direct daarna weer uitgegumd, zeg maar. Perceel D21 is van Willem Tasman c.s., beroep meelmolenaars. Zonder twijfel familie van de eigenaar van De Vergulde Korenaar en de molen op D21 was dus waarschijnlijk een korenmolen. Hij heeft bestaan van ca. 1651 tot ca. 1817.
Pim van der Wijk, 15 sept. 2016.