Molen (molen), Hoorn

Hoorn, Noord-Holland

Hoorn
aan het Weeltje nz.
Hoorn

Bron: kaart van J. Blaeu uit 1649.

Niet ver buiten de Noorderpoort heeft een oliemolen gestaan. De oudste vermelding dateert uit 1678 en de jongste uit 1773. Hoewel de molen op historische kaarten niet valt te traceren, blijkt uit de verponding van 1733 dat de oliemolen in de omgeving van het Pelmolenpad gesitueerd moet worden. Bij de molen stond een woonhuis en een pakhuis.
In de buurt van de oliemolen heeft een zeemtouwersmolen gestaan. Deze wordt net als de oliemolen in de verponding van 1733 genoemd. Meer is niet over deze molen bekend. In een zeemtouwersmolen werd zeemleder gevold. Hiervoor waren bij de molen putten aanwezig voor het leer. De precieze locatie van de molen is niet bekend.
Bron: "Archeologisch bureauonderzoek en advies voor de inpassing van de weg tussen de Provinciale weg en De Weel", C.P. Schrickx en M.H. Bartels, Gemeente Hoorn, Bureau Erfgoed, Archeologie, 2011.

NB Het is dus niet bekend bij welke molenlocatie deze informatie hoort!