Molen (standerdmolen), Middelburg

Middelburg, Zeeland

Middelburg
buiten de Noorddampoort
Middelburg, Zeeland
Walcheren

geschiedenis
In 1443 was er een molen buiten de Noorddampoort want het stadsbestuur liet toen een steiger maken om die beter te bereiken.

In 1529 was er een melding met betrekking tot een oliemolen buiten de Noorddampoort aan de Stededijk.

De stad kocht voor 26 pond de helft van een molen buiten de Noorddampoort, staande op de stadsdijk (later Molenstraat genoemd) in 1511 en de andere helft voor 30 pond, 1 schelling en 8 groten in 1519. In 1535 werd de stadsmolen afgebroken en de werf gestraat.

bron: “Molens in Middelburg” door E. van Wijk, 1985

Over deze molen zijn onduidelijkheden. Ten eerste is niet zeker of de melding uit 1443 enerzijds en de meldingen uit 1511, 1519 en 1535 bij dezelfde molen horen. Van Wijk meent bovendien dat deze molen dezelfde is als de Oude Laseriemolen, dbnr. 17472, maar die komt nog voor op de kaart van Van Deventer uit ca. 1560, dus dat klopt zeker niet.

In 1529 stonden er twee molens buiten de Noorddampoort, namelijk een oliemolen aan de Arnedijk (dbnr. 17519) en deze korenmolen aan de Stededijk. De melding uit 1529 is waarschijnlijk een misverstand met betrekking tot de molen of de dijk.

Mogelijk stond de molen binnen het tracé van de in 1532-1535 gegraven Oude Haven. Het riviertje de Arne met ten noorden de Arnedijk en ten zuiden de Stededijk is daarbij doorgraven en aan weerszijden van de haven afgedamd. Dat zou een verklaring kunnen zijn waarom de molen in 1535 is gesloopt.